CNSC, structură pe care Ponta vrea să o desfiinţeze, susţine că are un grad de credibilitate ridicat

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a pronunţat în 2012 decizii în cadrul unor licitaţii cu o valoare estimată de 13,8 miliarde euro, iar 98,1% din decizii au rămas definitive şi irevocabile după contestarea la Curtea de Apel, se arată în raportul de activitate al instituţiei.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 19:30
CNSC, structură pe care Ponta vrea să o desfiinţeze, susţine că are un grad de credibilitate ridicat

Datele prezentate relevă că CNSC a înregistrat anul trecut 5.997 contestaţii formulate de operatorii economici, în condiţiile în care de la înfiinţarea instituţiei, în septembrie 2006, şi până la 31 decembrie 2012 a primit un total de 41.541 contestaţii.

Din totalul contestaţiilor formulate anul trecut, 40,82 % au vizat documentaţia de atribuire, în vreme ce 59,18% au fost îndreptate împotriva rezultatului procedurii.

Totodată, din cele 5.997 contestaţii, 38,27% au vizat proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri europene, iar 61,73% au fost formulate în cadrul unor proceduri de atribuire a contractelor de achiziţie publică finanţate din fonduri publice interne.

În ceea ce privește contestaţiile formulate în cadrul procedurilor de atribuire, 44,09% au vizat contractede achiziţie publică având ca obiect execuţia de lucrări, 32,23% au fost pentru furnizarea de produse, iar 23,68% s-au referit la prestarea de servicii.

Urmare a formulării celor 5.997 de contestaţii, CNSC a emis anul trecut 5.782 decizii, dintre care 1.014 au fost decizii de suspendare a procedurii de atribuire până la soluţionarea pe fond a contestaţiilor (în maximum 20 de zile), iar 4.768 au vizat fondul contestaţiilor. Dintre acestea din urmă, în cazul a 1.585 decizii, Consiliul a dispus admiterea contestaţiilor, iar prin 3.183 decizii s-a dispus respingerea acestora.

Din cele 1.585 decizii admise de CNSC și care au vizat fondul contestaţiilor, în 1.404 decizii s-a dispus remedierea procedurilor de atribuire, în vreme ce prin 181 decizii s-a dispus anularea procedurii de atribuire, remedierea fiind imposibil de efectuat fără încălcarea prevederilor legale în vigoare.

Din punct de vedere valoric, pe parcursul anului trecut, CNSC a pronunţat decizii în cadrul unor proceduri de achiziţie publică având o valoare totală estimată de 61,8 miliarde lei (echivalent a 13,8 miliarde euro, la un curs mediu anual comunicat de BNR de 4,456 lei/euro).

Astfel, arată instituţia, valoarea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC a pronunţat decizii de admitere a contestaţiilor formulate de operatorii economici a depăşit 18 miliarde lei (echivalent a 4 miliarde euro, 29,12% din valoarea totală estimată a procedurilor în care CNSC s-a pronunţat), în vreme ce valoarea totală estimată a procedurilor în care Consiliul a emis decizii de respingere a contestaţiilor a fost de 43,8 miliarde lei (echivalent a 9,8 miliarde euro).

Din valoarea totală estimată a procedurilor în care au fost emise decizii de admitere a contestaţiilor, valoarea estimată a procedurilor de achiziţie publică în care Consiliul a dispus anularea acestora a fost de 1,2 miliarde lei (282,7 milioane euro, de peste patru ori în scădere faţă de anul precedent), iar cea a procedurilor de atribuire în care au fost dispuse măsuri de remediere s-a ridicat la 16,7 miliarde lei (3,7 miliarde euro).

„Făcând o comparaţie între valoarea totală anuală estimată a procedurilor iniţiate în 2012 în SEAP (99 miliarde lei, echivalent a 22,2 miliarde euro) și cea totală estimată a procedurilor de atribuire în care CNSC s-a pronunţat (61,8 miliarde lei), rezultă că aceasta din urmă a reprezentat 62,48% din valoarea totală estimată a procedurilor iniţiate în SEAP”, arată CNSC.

Instituţia precizează totodată că, pe parcursul anului trecut, din totalul de 5.782 decizii emise, numai 750 (12,97%) au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel şi că, în comparaţie cu 2011, numărul plângerilor formulate a scăzut cu 1,70%, respectiv cu 18,21 % faţă de 2010. Urmare a plângerilor formulate la Curţile de Apel, numai 71 decizii emise de CNSC au fost casate/ desfiinţate în tot de către instanţe (1,23% din totalul deciziilor emise) și doar 39 au fost modificate în parte (0,67%).

Consiliul arată astfel că 5.672 decizii emise în 2012 (98,10% din totalul deciziilor emise) au rămas definitive şi irevocabile, fapt ce menţine „gradul de credibilitate și încredere foarte ridicat” al acestei instituţii.

În intervalul septembrie 2006-31 decembrie 2012, 35.786 decizii emise de CNSC, respectiv 98,22%, au rămas definitive şi irevocabile.

În luna martie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.

Şi ministrul Justiţiei de atunci, Mona Pivniceru, a arătat că CNSC va fi desfiinţat cât mai curând, deoarece este mai corect ca atribuţiile instituţiei să fie trecute în domeniul judiciar, unde va fi aplicată o procedură foarte scurtă, specifică achiziţiilor publice.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu lierii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor este instituţia care poate influenţa orice licitaţie publică reclamată, prin acceptarea sau respingerea unei contestaţii depuse de către o firmă, pe o piaţă a achiziţiilor publice care reprezintă în jur de 15% din PIB-ul României.

În luna octombrie, MEDIAFAX a prezentat un document care releva că oficiali ai Comisiei Europene au avertizat Guvernul că deţin informaţii conform cărora a fost elaborat, fără consultarea membrilor Comisiei, un proiect de act normativ care schimbă organizarea CNSC şi au cerut Executivului să evite orice modificări care afectează independenţa acestei instituţii.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...