CNSLR Frăția anunță că susține toate acțiunile Federației Sanitas, în privința declanșării de proteste și organizarea unei greve generale
„Consecventă principiului solidarităţii sindicale, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia susţine toate acţiunile Federaţiei Sanitas din România în ceea ce priveşte declanşarea procedurilor pentru deschiderea conflictului colectiv de muncă şi organizarea grevei generale, pentru ca întregul personal medical, TESA, personal auxiliar, contractual sau funcţionari publici din DSP, precum şi salariaţi de toate specialităţile din domeniul asistenţei sociale, să-şi recupereze drepturile promise ani de-a rândul şi neacordate până acum”, se menţionează în comunicat, relatează Agerpres.
Reprezentanţii confederaţiei consideră că toate aspectele semnalate în repetate rânduri de angajaţii din Sănătate, legate de condiţiile din spitale, subfinanţarea sistemului, imposibilitatea continuării actului medical din cauza lipsei de personal sau chiar epuizarea acestuia, obligat fiind să lucreze suplimentar, resursele materiale deficitare, neplata drepturilor câştigate, au fost transmise şi susţinute în cadrul numeroaselor întâlniri pe care aceştia le-au avut cu factorii responsabili din domeniu, atrăgând de fiecare dată atenţia că reforma sistemului sanitar nu se poate realiza fără o contribuţie substanţială a bugetului de stat, în baza unui program pe termen mediu şi lung care să permită condiţii de muncă decente, o siguranţă normală a angajaţilor din sistem, precum şi o remuneraţie corespunzătoare, pe măsura rolului şi importanţei acestei activităţi.
„Pacienţii au nevoie de încredere faţă de sistemul sanitar, încredere care se poate obţine doar cu ajutorul celor care activează în acest domeniu. Felul în care suntem trataţi duce la creşterea sau pierderea încrederii în actul medical, pentru că cel mai de preţ lucru pe care îl deţinem este sănătatea”, subliniază sursa citată!
CNSLR-Frăţia consideră că acţiunile Federaţiei Sanitas din România sunt perfect justificate şi îndreptăţite, iar responsabilitatea declanşării grevei generale, precum şi impactul asupra pacienţilor revine în exclusivitate „celor care nu asigură programul şi resursele financiare necesare funcţionării sistemului de sănătate din România”.
Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunţat luni că vor continua demersurile pentru declanşarea grevei, chiar dacă vor fi deblocate posturile din sistemul de sănătate, deoarece o altă revendicare importantă o reprezintă creşterile salariale.
„În luna noiembrie, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a luat hotărârea de a începe mişcări de protest, mergând până la o grevă generală, preconizată undeva la începutul lunii februarie. În acest moment suntem în procedura de strângere de semnături. Până pe 18 ar trebui să avem un număr suficient de semnături strânse, astfel încât eventuala grevă să nu fie declarată ilegală, iar acest lucru, cu deblocarea cu posturilor, este încă una dintre revendicările noastre, pe lângă creşteri de venituri pentru toate categoriile profesionale, de la infirmieri, personal TESA, asistente medicale până la medici”, spunea Huşanu, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a estimat că în această săptămână va fi rezolvată problema deblocării posturilor, dar a subliniat că acest lucru „este insuficient”, deoarece posturile nu vor fi atractive din punct de vedere al salarizării.
Potrivit acestuia, în cazul în care pe data de 18 ianuarie se va constata că există destule semnături din partea membrilor SANITAS va fi declanşată greva, pentru a solicita măriri de venituri.
„Noi în luna februarie vom demara aceste mişcări de protest, pentru că dacă intrăm în ultimele şase luni, înainte de alegerile principale, Guvernul nu mai poate acorda măriri de venituri”, a spus el.