‘În data de 15 noiembrie 2017, Consiliul Naţional Extraordinar CNSLR-FRĂŢIA a hotărât următoarele: elaborarea unui acord de parteneriat cu Guvernul României pentru a monitoriza împreună cazurile, locurile, companiile unde scad veniturile salariaţilor în urma transferului de contribuţii, modificarea pachetului de legi cu caracter social în interesul membrilor de sindicat, continuarea acţiunii de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale până la organizarea următorului Consiliu Naţional Extraordinar al Confederaţiei, care va analiza parteneriatul cu Guvernul şi eventualele efecte negative ale transferului de contribuţii’, se precizează în comunicatul citat.
Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede, printre altele trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a fost publicată în Monitorul oficial la finele săptămânii trecute.
De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale