Grupul respectiv este format din Bîlteanu, Romenergo şi preşedintele CA al acestei firme, cetăţeanul libanez El Lakis Najib, precum şi firma Aktra Holding Limited, înregistrată în Cipru, potrivit unui atestat emis luni de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Comisia a stabilit că cei patru acţionari deţin cumulat 8,95% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi, întrucât au depăşit pragul maxim legal de deţinere de 5% din acţiuni, le-a limitat drepturile la vot la 5%.
Potrivit unei raportări transmise pe 18 martie de Bursei de Valori Bucureşti, Romenergo, George Bîlteanu, El Lakis Najib şi firma Industrialexport deţin cumulat 4,55% din acţiunile SIF Banat-Crişana, faţă de 5% cu câteva zile înainte.
Comisia are posibilitatea să limiteze dreptul de vot pentru acţiunile care depăşesc pragul maxim legal de deţinere la SIF-uri, de 5% din capitalul social.
Tot luni, CNVM a dispus, printr-o ordonanţă, ca acţionarii respectivi să îşi reducă participaţia la 5%, în termen de trei luni.
Dispunerile Comisiei vin cu puţin timp înaintea adunării generale a acţionarilor SIF Banat-Crişana în care urmează să fie ales un nou Consiliu de Administraţie şi să se stabilească dividendele pe care societatea de investiţii financiare le va distribui din profitul de anul trecut.
AGA este convocată pentru marţi, însă cel mai probabil nu va fi întrunit cvorumul necesar de 50% pentru derularea şedinţei. În acest caz, şedinţa este reprogramată şentru miercuri.
Pentru cele şapte locuri în CA candidează 12 persoane, printre care se regăseşte Bîlteanu, Ali H. Lakis (angajat la Bank SBA din Cipru), dar şi fostul preşedinte CA şi director general al SIF Banat-Crişana, Ioan Cuzman.
Totodată, acţionarii vor discuta şi patru variante privind destinaţia profitului înregistrat de SIF Banat-Crişana anul trecut.
Bîlteanu a preluat la 1 decembrie funcţia de preşedinte CA şi director general al SIF Banat-Crişana de la Ioan Cuzman, care a trecut pe poziţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie.