CNVM reduce forţa de vot a şefului Băncii Transilvania la alegerea CA al SIF Moldova

Autoritatea pieţei de capital, CNVM, a emis aseară o ordonanţă prin care limitează la 5% drepturile de vot ale grupului de acţionari ai SIF Moldova (SIF2), grupaţi din jurul preşedintelui Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă. Piaţa este înştiinţată  de decizia CNVM cu câteva ore înaintea începerii adunări generale care urmează să aleagă noi administratori ai SIF2.
Adrian N. Ionescu - vin, 05 apr. 2013, 06:28
CNVM reduce forţa de vot a şefului Băncii Transilvania la alegerea CA al SIF Moldova

Printre acţionarii „prezumaţi” că ar vota concertat se numără firma de brokeraj cehă Wood & Company Financial Services, preşedintele Băncii Transilvania, două fonduri de investiţii admistrate de o filială a băncii (BT Invest 1 şi FDI BT Maxim), Horia Ciorcilă, Ciorcilă Simona Niculina şi alte câteva persoane fizice, potivit raportului publicat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB)  la ora 9.03.

Horia Ciorcilă şi Radu Hanga directorul BT Asset Management, care administraeză cele două fonduri de investiţii ale băncii, se numără printre cei 20 de candidaţi la cele şapte locuri din Consiliul de Administraţie al SIF Moldova.

„Grupul Ciorcilă” ar fi avut o putere de vot de 9,8% din totalul acţiunilor şi aceasta a fost limitată la 5%, protrivit pragului maxim de deţinere legală, ses pune în ordonanţa CNVM.

Horia Ciorcilă ar conduce una dintre cele trei tabere  care vor da, astăzi, lupta finală pentru desemnarea, pentru următori patru ani, a celor 7 administratori ai SIF Moldova (SIF2).

Ieri, la prima convocare a AGA, s-a ajuns la un record istoric de prezenţă la o SIF, de 48,5% din deţinerile de acţiuni, respectiv, voturi, dar a fost insuficient, fiind necesară o prezenţă de peste 50%.

Vezi detalii în ECONOMICA.NETCulisele luptei dure pentru şefia SIF Moldova: Hrebenciuc şi jocurile din spatele său.

CNVM a identificat concertarea intereselor Wood şi ale Băncii Transilvania, cercetând o tranzacţie specială „deal” (un tip de tranzacţie, negociată prealabil între părţi), vizând 4,91% din titlurile SIF Moldova.

„În data de 08.03.2013 a avut loc o tranzacţie derulată pe piaţa DEAL a BVB cu un pachet de acţiuni reprezentând 4,91% din capitalul social al SIF Moldova între Banca Transilvania (vânzător) şi Wood & Company Financial Services Praga (cumpărător). În data de 08.03.2013, Banca Transilvania a achiziţionat de la Wood & Company Financial Services Praga un număr de 25.500 warrante (instrumente care certifică deţinerea unor anumite acţiuni, n.r.), având ca activ suport 4,91% din capitalul social al SIF Moldova. Wood & Company Financial Services Praga a precizat că sumele utilizate pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni SIF2 de piaţa DEAL a BVB au rezultat din vânzarea warrantelor către Banca Transilvania”, se arată în anunţul CNVM.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...