Sefii FP nu pot lua comisioane suplimentare din vânzarile participaţiilor Fondului, spune CNVM

Economica.net
24 01. 2013
greg_konieczny_15822000

CNVM, auto­ri­tatea pieţei de capital, a refuzat să avizeze actul adiţional la contractul de administrare dintre FP şi Franklin Templeton, care prevedea comisioanele suplimentare.

În primăvara anului trecut fondurile de investiţii au forţat adoptarea de către AGA a deciziei de a permite vânzarea a 20% din active fără a aprobarea acţionarilor.

Printre motivele invocate, CNVM arată că acordarea unor dividende suplimentare ca urmare a vânzării „investiţiilor de natura titlurilor de capital” nu respectă obiectivele asumate de Franklin Templeton la momentul depunerii candidaturii pentru alegerea ca administrator al Fondului Proprietatea.

„Onorariul de administrare suplimentar reprezentând remuneraţia SAI, prevăzut în Actul adiţional nr.2, încheiat în baza Hotărârii AGOA nr.7/04.04.2012, la Contractul de administrare încheiat la data de 25.02.2010 între Fondul Proprietatea şi Franklin Templeton Investment Management Ltd United Kingdom – Sucursala Bucureşti, nu este stabilit în conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a licitaţiei internaţionale pentru desemnarea societăţii de administrare, aprobat prin HG nr.1514/2008”, mai arată CNVM.

La începutul lunii aprilie a anului trecut, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat propunerea celui mai mare acţionar, fondul american de hedging Elliott Associates, de vânzare de active, pentru ca apoi banii obţinuţi să fie distribuiţi investitorilor.

Decizia AGA a fost pentru modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea prin introducerea unui comision suplimentar pe care Franklin Templeton ar urma să îl încaseze. Comisioanul era încasat pentru distribuţii suplimentare, realizate în urma unor vânzări de active şi acordarea banilor către acţionari, prin programe de răscumpărare de acţiuni sau prin reduceri ale capitalului social şi distribuirea diferenţei către acţionari.

„Întrucât contractul de administrare şi actele adiţionale subsecvente sunt aprobate de acţionarii Fondului şi încheiate între Fond şi administratorul Fondului, administratorul Fondului va analiza cu atenţie paşii următori ce vor fi necesari şi va informa investitorii despre orice evenimente ulterioare importante”, se arată într-un comunicat transmis joi de Franklin Templeton Bursei de Valori Bucureşti, ca reacţie la anunţul CNVM.

Pentru 2012 şi 2013 comisionul suplimentar este de 1,5% din banii obţinuţi din vânzarea de active, iar după 2013 comisionul scade la 1%.

Ulterior AGA, Franklin Templeton a transmis la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) o solicitare pentru avizarea modificărilor intervenite în contractul de administrare semnat în februarie 2010.

Comisia a solicitat unele informaţii suplimentare, iar ultimele date au depuse în luna septembrie.

În urma unei analize, Comisia a decis, marţi, să respingă solicitarea Franklin Templeton.

CNVM menţionează că „obligaţiile asumate de către Franklin Templeton şi angajamentele în ceea ce priveşte politica investiţională a fondului, precum şi comisioanele ce vor fi percepute pentru administrarea acestuia (structură de comisioane bazată pe onorarii fixe, respectiv pe bază de performanţă), trebuie respectate de către aceasta ulterior numirii sale, pe parcursul desfăşurării mandatului de administrator, în conformitate cu prevederile din oferta finală depusă în cadrul licitaţiei internaţionale, în baza căreia a fost desemnată ca societate de administrare a Fondului Proprietatea”.

FP este o societate de investiţii de tip închis creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

După listarea Fondului la BVB, în 25 ianuarie 2010, investitorii instituţionali străini au fost principalii cumpărători de acţiuni Fondul Prorprietatea, astfel că la finalul anului trecutei controlau 58,06% din titluri.

Potrivit celor mai recente raportări, fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, deţine aproape 16% din acţiuni. Al doilea acţionar instituţional al FP este compania de administrare a investiţiilor City of London, care deţine 9,69% din acţiunile Fondului.

Fondul Proprietatea a înregistrat anul trecut un profit de 567 milioane lei (127 milioane euro), în creştere cu peste 4% faţă de câştigul din precedentul exerciţiu financiar, de 543,8 milioane lei.

În decembrie, valoarea activului net a crescut cu 17,4% faţă de noiembrie, la 14,97 miliarde lei, în principal ca urmare a reînregistrării participaţiei la Hidroelectrica, care a fost evaluată înainte la valoarea zero conform reglementărilor CNVM anterioare privind evaluarea companiilor aflate în procedura de insolvenţă.

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de joi în scădere cu 0,17%, la 0,596 lei. La această cotaţie, Fondul are o capitalizare bursieră de 8,212 miliarde lei (1,878 miliarde euro).