Coaliția aflată la putere vrea să se folosească de impozitarea progresivă pentru a stoarce mai mulți bani
Întrebat de jurnaliști despre posibilitatea introducerii impozitării progresive în acest an, premierul a spus că va discuta cu ministrul Finanţelor și cu cei doi vicepremieri. „Sunt scenarii pe care ni le-a transmis Banca Mondială de vreo patru – cinci ani de zile”, a declarat luni, Marcel Ciolacu.
Coaliția de guvernare analizează introducerea impozitării progresive pe venit anul acesta, din a doua parte a anului, potrivit surselor Antena 3. Sunt luate în calcul veniturile care depășesc un anumit plafon. Un exemplu folosit în interiorul coaliției este cel de 5.000 euro.
Coaliția mai analizează ca impozitul pe venit, CASS și contribuția pentru sănătate, care acum sunt calculate diferit, să fie calculate împreună, ceea ce ar însemna în final și o creștere a impozitării pe salariu. Întrebat despre creșterea impozitării pe salariu, Ciolacu a spus că „nu a auzit de ea”.
Problema este că Finanțele și ANAF nu au pârghii specializate pentru a trece rapid la impozitul progresiv și având în vedere lentoarea cu care se mișcă statul român va dura minimum 3-4 ani până vor fi implementate.
Pensiile ar putea fi indexate de la 1 septembrie
Un element care va fi luat în calcul la formarea bugetului este indexarea pensiilor de la 1 septembrie 2025, aspect confirmat de premierul Marcel Ciolacu.
„De la 1 septembrie să venim cu indexarea pensiilor. 1 septembrie, ştim foarte bine, a fost data la care s-a pus în aplicare legea recalculării pensiilor”, a declarat luni Marcel Ciolacu.