Coaliţia guvernamentală slovenă începe să se destrame
Acest partid, DL, dispune de opt mandate în Parlamentul constituit după alegerile legislative anticipate din decembrie 2011, convocate după îndepărtarea de la putere a Guvernului de centru-stânga al premierului social-democrat Borut Pahor, ales ulterior preşedinte al Republicii.
Lista Cetăţenească participă din februarie 2012 la guvernarea de centru-dreapta sub conducerea lui Janez Jansa, deţinând două ministere: cel de Finanţe, condus de Janez Sustersici, şi cel al Justiţiei şi Administraţiei Publice, condus de Senko Plicanici.
„Lista Cetăţenească iese din coaliţie”, a anunţat în cursul serii Gregor Virant, după o reuniune de partid la Ljubljana, precizând că va renunţa la funcţia sa de preşedinte al Parlamentului şi că cei doi miniştri DL îşi vor părăsi, de asemenea, funcţiile.
În urma unui raport al comisiei de combatere a corupţiei care ridică semne de întrebare asupra lui Janez Jansa din cauza importantelor lacune privind declaraţia sa de patrimoniu, Lista Cetăţenească a ameninţat că va părăsi coaliţia guvernamentală dacă premierul nu va demisiona.
Ar fi o „decizie iraţională” ca DL să iasă din coaliţie, aprecia Janez Jansa în cursul unei conferinţe de presă, miercuri.
Fără Lista Cetăţenească, cele patru partide care rămân în cadrul coaliţiei guvernamentale nu mai dispun de majoritatea absolută în Parlament, având doar 42 de mandate din totalul de 90.
Alte două partide din cadrul coaliţiei, partidul pensionarilor DeSUS şi partidul popular SLS, i-au cerut lui Janez Jansa să demisioneze şi au anunţat că ar putea, de asemenea, să părăsească alianţa dacă premierul nu va răspunde acestei solicitări.
Această criză politică gravă izbucneşte pe fondul crizei economice şi sociale de anvergură din această ţară, fost elev model între ţările foste comuniste dar care a devenit un eventual candidat la ajutorul UE şi al Fondului Monetar Internaţional după Irlanda, Portugalia, Grecia şi Spania.
Sectorul bancar, în special, traversează o criză în care au fost atrase inclusiv băncile publice, în timp ce politica de austeritate a Guvernului se loveşte de o opoziţie puternică, sindicatele făcând apel cu succes la o grevă generală miercuri, în timp ce asociaţiile de cetăţeni nu încetează să denunţe „corupţia clasei politice”.