Coboţii, noii colegi de muncă ai oamenilor în industria 4.0. Cum arată şi ce fac INTERVIU

28 01. 2020
_hop5250_03791700

Universal Robots (UR) a fost fondată în 2005 de către CTO-ul companiei, Esben Østergaard – Câștigătorul premiului Engelberger 2018, care a dorit să facă tehnologia bazată pe roboți accesibilă tuturor prin dezvoltarea unor roboți industriali flexibili, de dimensiuni mici, ușor de utilizat. Compania, care face parte din Teradyne Inc., are sediul în Odense, Danemarca, și are filiale și birouri regionale în Statele Unite, Germania, Franța, Spania, Italia, Republica Cehă, Polonia, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Mexic. În 2018, Universal Robots a avut un venit de 234 milioane de dolari.

În România, coboţii de la UR produc alături de oameni motoarele Ford EcoBoost de 1 litru din cadrul uzinei de la Craiova. De asemenea, şi compania Continental foloseşte pe linia de producţie astfel de roboţi. În total, compania a instalat aproximativ 39.000 de coboţi, ceea ce a contribuit la consolidarea poziției de lider global pe această piață.

Ce înseamnă industria 4.0?

4.0 reprezintă următoarea fază în digitalizarea sectorului de fabricație. Tendința jucătorilor din piață este de a automatiza tot mai mult procesele de producție pentru a deveni cât mai eficienți și a crește productivitatea. De aceea, companiile sunt în proces de încorporare a sistemelor cyber fizice și auzim tot mai des de cloud computing și Internet of Things sau Internet of People. Atunci când toate aceste tehnologii sunt combinate și lucrează împreună în cadrul activităților desfășurate de diverși producători își face apariția industria 4.0. Și odată cu ea, fabricile inteligente. Fabrica inteligentă reprezintă forma materială a industriei 4.0. Într-o astfel de fabrică, echipamentele/mașinăriile comunică între ele, se informează reciproc cu privire la orice defecțiuni ale procesului de finisare, identifică și comandă materialele care nu sunt disponibile. Aceasta este direcția în care se merge. Acesta este viitorul.

Este de la sine înțeles că orice fel de tehnologie poate fi folosită în industria 4.0 atâta timp cât este compatibilă cu aceasta, poate fi integrată ușor și produce rezultatele dorite pentru beneficiar. Coboții de la Universal Robots sunt produse digitale care continuă să evolueze prin actualizări software și programabilitate proprie și sunt concepuți pentru automatizarea unei game complexe de sarcini de lucru cum ar fi preluare și plasare, ambalare, paletizare, înșurubare, șlefuire etc.

Care este relația dintre coboți și industria 4.0?
Dupa cum spuneam, industria 4.0 înseamnă digitalizarea și automatizarea într-un procent cât mai ridicat spre integral a sarcinilor și facilităților de producție, iar coboții UR sunt perfecți pentru afacerile care își doresc să facă saltul către automatizare, începând cu cele mai monotone și obositoare sarcini pe care le pot lăsa în seama roboților colaborativi. Îmi place să numesc coboții UR deschizători de drum pentru companiile care vor să înceapă automatizarea într-o eră în care se merge către automatizarea completă, în alte cuvinte către industria 4.0.

Care sunt principalele criterii pe care trebuie sa le îndeplinească un sistem/tehnologie/produs pentru a putea fi integrat și considerat parte a industriei 4.0?
Industria 4.0 este bazată pe patru mari principii din care putem deduce criteriile care trebuie îndeplinite pentru a putea fi integrat și considerat parte a acesteia: interoperabilitate, transparența informațiilor, capacitatea de a oferi asistență tehnică și fizică lucrătorului uman și abilitatea de a lua decizii pe cont propriu și a-și îndeplini sarcinile cât mai autonom.

Coboții UR îndeplinesc toate aceste criterii? Sau doar o parte? Și dacă da, cum se manifestă conformitatea coboților UR cu ele?
Da, roboții colaborativi de la Universal Robots sunt pe deplin compatibili cu principiile industriei 4.0. Aceștia sunt interoperabili și capabili să se alăture cu ușurință Internetului obiectelor (IoT) în orice mediu din fabrică. Promovează transparența informațiilor prin capacitatea lor de a colecta date și de a le transmite altor sisteme pentru analiză, modelare și așa mai departe. De asemenea, coboții UR oferă asistență tehnică, în sensul că susțin fizic oamenii prin efectuarea unei serii de sarcini neplăcute, prea obositoare sau nesigure pentru colegii lor umani. Și sunt capabili să faciliteze deciziile descentralizate – deși sunt folosiți în mod normal mai mult ca instrumente mânuite de operatorii lor decât ca entități autonome.

Cum facilitează/deschid coboții drumul către industria 4.0 pentru companiile mici care nu își permit să investească sumele foarte mari necesare pentru a-și automatiza complet afacerea?
Dincolo de compatibilitatea lor înnăscută cu industria 4.0, coboții au jucat un rol major în a ajuta companiile care nu și-ar fi putut permite roboți industriali să înceapă automatizarea proceselor. Datorită faptului că sunt versatili, ușor de programat, mici, ușori și accesibili, coboții sunt implementați la IMM-uri, pentru a echipa fabrici mai vechi aparținând unor companii care nu își permit să construiască o facilitate la cheie pentru industria 4.0.

Cum pot automatiza coboţii procesele care nu au fost automatizate anterior?
Principalul beneficiu atunci când implementezi coboți UR este creșterea eficienței în procesele de lucru. Studiile au arătat că afacerile care utilizeză roboți colaborativi alături de angajați sunt cu până la 85% mai eficiente, fiind astfel mai competitive. Un alt beneficiu adus de aceștia este faptul că pot automatiza procese care nu au fost automatizate anterior. Datorită faptului că sunt versatili, flexibili, ușor de programat și au o amprentă mică aceștia pot fi implementați rapid pentru automatizarea proceselor dintre cele mai diverse cu rezultate imediate.

Ce nivel de autonomie au coboții UR?
Coboții UR au capacitatea de a executa majoritatea operațiunilor în care sunt integrați în mod autonom. Odată programat, cobotul va efectua sarcinile care îi sunt delegate fără a necesita intervenția operatorului uman pe toata durata ciclului de producție sau până în punctul în care a fost setat să își desfășoare activitatea. Practic, este nevoie de prezența umană doar timp de câteva minute cât durează programarea, iar apoi pentru mentenanță. În același timp, datorită naturii lor colaborative, coboții pot lucra cu aceeași ușurință umăr la umăr cu angajații umani, asistându-i în activități mai complexe. De altfel, de cele mai multe ori sunt folosiți în procese unde lucrează în tandem cu oameni.

Aşadar, coboții sunt mai potriviți și mai eficienți decât lucrătorii umani în efectuarea activităților repetitive, monotone și uneori nesigure. Mai este nevoie în acest caz de prezența oamenilor?
Conform idealului industriei 4.0 se dorește automatizarea completă a tuturor proceselor de lucru dintr-o fabrică. Dar coboții se află undeva la mijloc. Sunt perfect integrabili în industriile 4.0, dar natura lor colaborativă contravine oarecum principiului de bază al industriei 4.0, și anume, automatizarea integrală a proceselor de lucru. De aceea, pROBOot fi considerați primul pas către industria 4.0. Aceștia nu vin să înlocuiască oamenii, ci să îi ajute sau să le ia locul în efectuarea procesele mecanice repetitive, monotone și nesigure, pentru a le permite să adauge valoare acolo unde chiar contează. Astfel produsele finite obținute vor beneficia de atingerea umană și de creativitatea care le fac personalizabile și corespunzătoare cerințelor/dorințelor din piață.

Ce trenduri vedeţi în piața coboților pentru 2020 și 2025?
Piața globală a roboților colaborativi va înregistra o creștere importantă în următorii ani. Până în 2025, se estimează că investițiile în acest domeniu vor crește de mai mult de 30 de ori, de la 373 milioane la 12,3 miliarde de dolari. Cota de piață este în creștere datorită cerințelor continue ale companiilor pentru automatizare și din cauza lipsei forței de muncă.

Ce oportunități majore preconizați în următorii cinci ani pentru dezvoltarea pieței de coboți?
În prezent, gradul de automatizare atinge cote înalte în toate industriile și tot mai multe companii din întreaga lume folosesc roboți pentru a-și automatiza procesele de fabricație. Federația Internațională de Robotică (IFR) consideră că roboții colaborativi reprezintă una dintre cele mai importante tendințe tehnologice care vor forma piața în viitor. În primul rând, datorită prețului redus de achiziție. Pentru întreprinderile mici și mijlocii achiziționarea de roboți industriali tradiționali reprezintă o investiție prea mare, de aceea roboții colaborativi reprezintă o alternativă accesibilă. În același timp, aceste dispozitive sunt mult mai ușor de utilizat și de integrat în procesele de lucru existente, fără a fi necesară renovarea costisitoare a halelor de producție. În plus, recuperarea investiției este foarte rapidă.
O oportunitate este, de asemenea, situația actuală de pe piața forței de muncă care motivează întreprinderile să găsească noi modalități de automatizare a producției și de optimizare a proceselor. Piața se confruntă cu o lipsă de salariați, în special în întreprinderile mici și mijlocii. Astfel, coboții pot deveni un element important pentru a acoperi această deficiență.

Care sunt factorii care împiedică piața să se dezvolte într-un ritm accelerat?
De fapt, piața coboților se dezvoltă deja într-un ritm foarte rapid. În fiecare an, creșterea înregistrată este în medie cu 50,31% și poate fi atribuită avantajelor necontestate ale coboților, inclusiv, printre altele, prețurilor scăzute și amortizării rapide, care sunt deosebit de relevante pentru IMM-uri.

Care sunt planurile Universal Robots pentru piața din România în acest an?
În 2020 ne propunem să creștem cota de piață și popularitatea coboților în România. În prezent, companii mari cu filiale locale, precum Ford sau Continental, folosesc pe linia de producție coboți de la Universal Robots. Obiectivul nostru este să creștem numărul coboților folosiți de către afacerile din România și să ne extindem prezența în industrii dintre cele mai diverse precum cea alimentară, producătoare de piese, farmaceutică etc.

Câteva date despre piața coboților la nivel mondial/european?
Astăzi, UR are peste 39.000 de coboți care lucrează în întreaga lume. Aceștia îndeplinesc sarcini monotone și esențiale în câteva mii de medii de producție, inclusiv asamblare, preluare și amplasare, lustruire, paletizare, operarea mașinilor unelte și înșurubare. În Europa, la ora actuală avem în jur de 19.500 roboți colaborativi care își aduc aportul alături de angajați la creșterea productivității companiilor.