Războiul de care depinde viitorul Coca-Cola și al Pepsi

Sancțiuni economice impuse de către SUA Sudanului. Cu o excepție. Cerută de importante grupuri de lobby ale unor companii precum Coca - Cola și Pepsi Cola. De ce tremură marile companii atunci când vine vorba despre conflictele din Sudan?
Andreea Budica - mie, 01 mai 2013, 12:20
Războiul de care depinde viitorul Coca-Cola și al Pepsi

În 1997, Congresul american era extrem de nemulţumit de guvernul sudanez, pe care îl acuza de sponsorizare a terorismului și persecutare a minorităților religioase. Problema reală a fost simplă: Sudanul i-a oferit adăpost lui Osama bin Laden, care nu era foarte îndrăgit nici atunci. Ca pedeapsă, Congresul a adoptat un pachet de sancțiuni dure, care limitează sever libertatea comerţului Sudanului și-i frânează economia, potrivit guardian.co.uk.

Înainte de adoptarea acestor sancțiuni, grupuri de interese reprezentate de unele din cele mai mari corporaţii din America au luptat pentru a include o singură excepție. Ei au avut succes, aşa cum grupurile de lobby bine finanțate au de obicei, iar excepţia este o rășină translucidă cunoscută sub numele de gumă arabică. Sudanul a putut exporta gumă arabică câtă a vrut.

Guma arabică este seva întărită a unor anumite specii de salcâm, din care cele mai multe creasc în Sudan. Uscată și măcinată, este folosită ca emulgator, adică un fel de „lipici comestibil”. Din acest motiv, este adesea utilizată în produse precum guma de mestecat și anumite medicamente. Dar, de departe, utilizarea sa cea mai importantă este în băuturi acidulate, unde guma arabică joacă un rol esențial în legarea zahărului de băutură. Fără guma arabică, zahărul nu se va amesteca în soluție și se va colecta în partea de jos a sticlei.

Deși cifrele sunt greu de estimat, exporturile de gumă arabică ale Sudanului reprezintă circa 40 – 70% din cele mondiale, iar majoritatea provin dintr-un oraşel mic, prăfuit, El Obaid în nordul provinciei Kordofan. Există și alte locuri unde se produce gumă arabică, însă calitatea nu este aceeaşi.

Din nordul Kordofanului, un colț uscat al unei ţări sărace şi disfuncţionale, vine ingredientul fără de care unele dintre produsele cele mai reprezentative și profitabile din lume nu ar mai fi fabricate (sau cel puțin, nu atât de ieftin).

Acestea sunt doar câteva detalii pentru a explica de ce recentele evoluții politice din Sudan ar putea cauza câteva momente de nelinişte pentru directorii unor companii precum Coca-Cola și Pepsi, care sunt considerate a fi cei mai mari importatori de guma arabică din Sudan (nici una din companii nu va dezvălui de unde se aprovizionează cu emulgatori, probabil din cauza publicității negative care ar putea veni din asocierea cu Sudanul).

Recent, într-un raid îndrăzneț și neașteptat, rebelii din mișcarea pentru Justiție și Egalitate au luat cu asalt și au capturat orașul Umm Ruwaba din nordul Kordofanului. Umm Rawaba se află la doar 100 de kilometri de El Obaid și este, de asemeni, un centru pentru cultivarea gumei arabice.

Acest atac este demn de luat în seamă din două motive. În primul rând, este o abatere geografică substanțială de la teatrul de operaţiuni al grupului, care este Darfur (la est de Nord Kordofan), indicând faptul că rebelii au o rază de acțiune surprinzător de lungă. În al doilea rând, mișcarea pentru Justiție și Egalitate a efectuat raidul sub stindardul Frontului Revoluționar Sudan, o coaliție militară a mai multor grupuri rebele din diferite zone ale Sudanului. Aceasta nu este prima operațiune care se desfăşoară sub acest steag, dar ea este una dintre cele mai de succes. În plus, Nord Kordofan face legătura, din punct de vedere geografic, între refugiul mișcării pentru Justiție și Egalitate din Darfur și forța de Mișcarea Eliberarării Populare din Sudanul de Nord (SPLM-N), care operează în Kordofanul de Sud și statele din zona Nilului Albastru. Nu este greu să vezi raidul Umm Rawaba ca pe o încercare inițială de a transforma rezistența împotriva Khartoum, într-un conflict mai larg, mai unitar.

Atacul a venit la doar câteva zile după discuțiile eșuate dintre SPLM-N și guvernul sudanez. „Eu cred că atacul a fost menit pentru a trimite un mesaj către guvern că rebelii pot să-şi extindă lupta”, a declarat cronicarul sudanez Abd al-Latif Al-Bony pentru New York Times.
Cu toate acestea, nu a durat mult timp pentru ca trupele sudaneze să se organizeze într-o ofensivă împotriva rebelilor, forțându-i în afara Umm Rawaba. Dar nu înainte ca guvernul sudanez să primească mesajul rebelilor, rebeliunea s-a extins la nordul Kordofanului. Este un mesaj pe care corporatii precum Coca-Cola și Pepsi, îngrijorate de lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, îl vor lua în seamă fără îndoială.

 

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ de selecţie pentru ocuparea a două posturi de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii CCGT POWER Işalniţa S.A.
Anunţ de selecţie pentru ocuparea a două posturi de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii CCGT POWER ...
Acest proces de selecţie se deruleaza în conformitate cu prevederile Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările......
Vine reforma fiscală: Pensii și salarii înghețate, investiții mai mici, creșteri de taxe, dar și prelungirea PNRR. Bani europeni pentru armament și locuințe sociale. Când se instalează noul Guvern
Vine reforma fiscală: Pensii și salarii înghețate, investiții mai mici, creșteri de taxe, dar și prelungirea PNRR. ...
Președintele ales al României, Nicușor Dan, poartă deja discuții cu principalii actori politici, iar un nou guvern s-ar ...
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice și a bugetat 1 milion de lei pentru studii de fezabilitate
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice ...
După șase ani de pierderi și acumulare de datorii care au ajuns la 2,1 milioane de lei în 2023, SN Casa Unirea S.A., ...
FOTO Încă o fabrică se demolează în București. Vastint, care are același acționar ca și IKEA, pregătește un nou proiect imobiliar
FOTO Încă o fabrică se demolează în București. Vastint, care are același acționar ca și IKEA, pregătește un nou ...
Încă o veche fabrică din București este pusă la pământ pentru a face loc unui nou proiect imobiliar, după ce în ...