În toamna lui 2010, magazinul Cocor din centrul capitalei, operat de societatea cu acelaşi nume, se redeschidea după doi ani de renovări cu mari speranţe. Anunţau nume mari din retailul internaţional şi mizau pe afaceri bune pe seama unui target cu venituri de peste 2.500 de euro pe lună. Acum, afacerile sunt în scădere iar creditorii le bat la uşă pentru a-şi recupera banii. Cel mai important finanţator ai societăţii Cocor SA, BCR a anunţat săptămâna aceasta că nu exclude posibilitatea unei executări silite, în cazul în care nu cade la pace cu Cocor. Disputa se poartă pe marginea unor sume pe care BCR le consideră restante, dintr-un credit acordat de instutuţia financiară în 2009, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro.
Un magazin pentru toţi
Pentru a ieşi din impas, Cocor SA vrea să pună în aplicare un plan de repoziţionare a magazinului, pe care l-a discutat şi cu BCR şi despre care acţionarii au vorbit încă de la finele anului trecut. Deşi nu o spun explicit, se pare că, în contextul economic actual, acţionarii societăţii se gândesc să mai coboare ştacheta şi să transforme magazinul într-unul pentru mase. Şi gândesc pe două fronturi-mai multe magazine de masă şi o zonă de entertainment mai bine pusă la punct. „Criza, dar şi contextul economic actual, pune la grea încercare şi centrele comerciale deschise de ani buni, cu retaileri puternici. Cocor este un centru bine poziţionat şi care are flexibilitatea de a se readapta condiţiilor economice”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Daniela Stoica, unul dintre acţionarii Cocor SA, întrebată de ce consideră că nu funcţionează actuala poziţionare a magazinului.
Noi magazine
În mod clar, Cocor vrea să aducă ceva schimbări în ceea ce priveşte mixul de chiriaşi, motiv pentru care, la finele anului trecut au semnat două contracte cu mari agenţil co-exclusivi de leasing- DTZ Echinox şi Jones Lang LaSalle. „Urmărim aducerea unui mix cât mai diversificat de magazine, astfel încât magazinul Cocor să poată oferi o experianţă de shopping cât mai complexă. Vom aduce atâtmagazine de referinţă (Flagship stores), cât şi magazine familiare publicului român. Ne dorim ca în urma acestui proces de modernizare Cocor să devină unul dintre cele mai atractive centre comerciale din capitală”, ne-a mai spus Stoica, fără a preciza ce branduri poartă negocieri cu Cocor.
Primul multiplex din centrul Bucureştiului
Pe lângă atragerea de noi branduri, Cocor vrea să atragă clienţi oferindu-le mai multe posibilităţi de a petrece timpul liber. Astfel, vor să creeze o zonă de entertainment de 3.000 mp la etajul cinci al magazinului. Atracţia principală va fi însă un multiplex cu 5 săli de vizionare, singurul de acest tip de centrul capitalei. „În prezent, procesul de modernizare este în plină desfăşurare. Până la finalul acestui an, în zona de entertainment a magazinului va fi deschis primul cinematograf de tip multiplex din centrul capitalei. Noul multiplex va avea 5 sali de vizionare, cele mai noi tehnologii de proiecţie digitală, echipamente de ultimă generaţie şi va fi deschis de un operator cu experienţă pe plan internaţional. Zona de divertisment va mai include multe alte modalităţi de petrecere a timpului liber”, a detaliat Stoica.
În primul trimesru al anului, Cocor a raportat o cifră de afaceri netă de peste 2,85 milioane de lei, adică 70,2% din ce se prevăzuse şi în scădere faţă de perioada similară a anului anterior, când cifra de afaceri raportată s-a cifrat la 5,85 milioane de lei. Stocurile au crescut şi ele de la o valoare de numai 22.770 de lei în primul trimestru din 2011, la peste 226.700 în primul trimestru al anului curent. Profitul operaţional înainte de amortizare (EBITDA) a atins o valoare de peste 2,5 milioane de lei.
Principalii acţionari ai Cocor sunt Liviu Ursan şi Daniel Stoica, cu 14,8%, respectiv 14,65% din acţiuni, fondul de investiţii Broadhurst, cu 13,3% din acţiuni, SIF Muntenia şi SIF Transilvania, cu câte 10%, şi Aurel Beşliu, cu 16%.