Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii sau alte surse extrasalariale

Începând cu 2024, pierderea fiscală anuală a firmei se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi, conform unui proiect OUG, obţinut de Economica.net, care modifică din nou Codul fiscal.
Cristina Şomănescu - joi, 07 dec. 2023, 13:38
Cod fiscal schimbat din nou: reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor, din activităţi independente, investiţii sau alte surse extrasalariale

Economica.net a obţinut un proiect de OUG care aduce modificări unor acte normative care vizează salarizarea la stat, taxarea muncii, majorarea unor indemnizaţii necontributive acordate pensionarilor, dar şi firmelor şi persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale.

În acest articol vă prezentăm schimbările aduse de proiectul de OUG Codului fiscal în privinţa recuperării pierderilor de către firme şi de către persoanele fizice care au obligaţia să trimită declaraţia unică la Fisc pentru veniturile extrasalariale realizate.

Reguli noi privind recuperare pierderilor firmelor

În prezent, Codul fiscal spune că pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora, conform articolului 31 alineatul 1, consultat de Economica.net.

Începând cu 2024, pierderea fiscală anuală se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi, reiese din proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Nuanţat, se introduc trei alineate noi la articolul 31 din Codul fiscal:

(6) Prin excepţie de la perioada de recuperare prevăzută la alineatele (1), (2^1) și (4), pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2024, respectiv cea realizată începând cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează în procent de 75% din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi, se arată în proiectul de OUG consultat de Economica.net.

(7) Pierderea fiscală anuală aflată în curs de recuperare la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, aflată acum la stadiul de proiect, se deduce începând cu anul 2024 din profiturile impozabile realizate, în procent de 75%, pentru o perioadă de 5 ani consecutivi.

(8) Prin excepție de la prevederile alineatul (7), pierderea fiscală anuală în curs de recuperare, pentru care perioada rămasă de recuperat la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, aflată la stadiul de proiect acum, este mai mică de 2 ani, se recuperează începând cu anul 2024 din profiturile impozabile realizate, în procent de 75%, până la sfârșitul perioadei de recuperare, reiese din proiectul de act normativ consultat de Economica.net.

Reguli noi privind pierderea fiscală din activităţi independente şi alte activităţi din care persoanele fizice realizează venituri extrasalariale

Pierderea fiscală anuală înregistrată pe fiecare sursă de venit din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură şi piscicultură, determinată în sistem real, se reportează şi se compensează de către contribuabil în limita a 75% din veniturile nete anuale, obținute din aceeași sursă de venit din următorii 5 ani fiscali consecutivi, se arată în analiza Economica.net asupra proiectului de OUG de schimbare a Codului fiscal.

În acest caz, regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:

  • reportul se efectuează cronologic, în funcție de vechimea pierderii, în următorii 5 ani consecutivi;
  • pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei de 5 ani, prevăzute mai sus, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
  • dreptul la report este personal şi netransmisibil;

Pierderile din activităţi independente, din activităţi care generează venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, care provin din străinătate, se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 75% din veniturile nete anuale de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali consecutivi, reiese din proiectul de OUG analizat de Economica.net.

Pierderea din operaţiuni de investiţii

Pierderea netă anuală din operaţiuni care generează venituri fie din câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, fie câștiguri din transferul aurului de investiții, stabilită prin declarația unică, se recuperează în procent de 75% din câștigurile nete anuale obținute în următorii 5 ani fiscali consecutivi, conform proiectului de OUG analizat de Economica.net.

Regulile de reportare a pierderilor sunt următoarele:

  • reportul se efectuează cronologic, în funcție de vechimea pierderii, în următorii 5 ani consecutivi;
  • pierderea reportată, necompensată după expirarea perioadei de 5 ani, precizată mai sus, reprezintă pierdere definitivă a contribuabilului.
  • dreptul la report este personal şi netransmisibil;

Pierderile nete anuale provenind operaţiuni de investiţii din străinătate se reportează şi se compensează de către contribuabil în procent de 75% din veniturile de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali, conform proiectului de act normativ obţinut de Economica.net.

Atenţie! Măsurile anunţate de Economica.net mai sus fac parte dintr-un proiect de act normativ. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie aprobat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Actualizare 15 decembrie: OUG despre care Economica.net a scris în acest articol a fost adoptată de executiv cu unele modificări.

În forma finală a OUG 115/2023, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial din 15 decembrie, guvernul a modificat procentul în care se recuperează pierderea fiscală din profiturile realizate în următorii 5 ani consecutivi, de la 75%, cât a propus în proiectul de act normativ, la 70%.
Concret, începând cu 2024, pierderea fiscală anuală a firmei se recuperează în procent de 70% din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi, se arată în OUG 115 din 2023, consultată de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...