Cod roşu de viscol şi ninsori abundente în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi. Mai multe drumuri naţionale – închise – Peste 1600 de persoane rămase înzăpezite

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o avertizare Cod roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă valabilă până la ora 10:00 în localităţi din patru judeţe din Moldova.
AGERPRES - joi, 06 apr. 2023, 09:13
Cod roşu de viscol şi ninsori abundente în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi. Mai multe drumuri naţionale - închise - Peste 1600 de persoane rămase înzăpezite

În zone din Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

A fost închis DN2, pe sectorul Fălticeni-Suceava-Siret, din cauza viscolului puternic

Traficul pe DN2 Fălticeni – Suceava – Siret a fost închis, în contextul avertizării meteorologice în vigoare, cod roşu de viscol puternic, cu rafale de 75-85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, a anunţat, joi, Prefectura Suceava.

De asemenea, rămâne închis traficul pe DN 17, pe sectorul de drum Suceava – Păltinoasa, şi s-a dispus, începând cu ora 02:00, închiderea circulaţiei şi pe DJ 209C şi DJ 209D.

În zona de responsabilitate a SDN Câmpulung Moldovenesc s-a acţionat pe toate sectoarele de drum din administrare în vederea menţinerii fluenţei circulaţiei cu 22 utilaje dotate cu lamă şi răspânditor, fiind consumate 210 tone sare.

Pe drumurile naţionale din zona de munte a judeţului se circulă în condiţii de iarnă pe un carosabil acoperit cu zăpadă frământată 0-3 cm.

Mai multe drumuri naţionale – închise ca urmare a Codului roşu de ninsori şi viscol

Mai multe drumuri naţionale din judeţul Neamţ au fost închise circulaţiei rutiere din cauza Codului roşu de ninsori şi viscol, a declarat, joi, prefectul Vasile-Adrian Niţă.

Sectoarele de drum naţional închise sunt DN 15B Târgu-Neamţ – Cristeşti, DN 15C Târgu-Neamţ – Târzia – limita cu judeţul Iaşi, DN 15D Roman – Crăieşti – limita cu judeţul Vaslui, DN 15D Piatra-Neamţ – Roman şi DN 2 Secuienii Noi – limita cu judeţul Bacău.

„Toate drumurile publice săteşti, comunale sau judeţene care fac legătura cu drumurile naţionale mai sus menţionate vor fi şi ele temporar închise. Facem menţiunea că utilaje necesare pentru deszăpezire vor rămâne pe aceste sectoare de drum pentru a asigura posibilitatea efectuării unor misiuni sau intervenţii de urgenţă”, a declarat prefectul.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât să suspende, joi, toate cursurile şcolare.

Jumătatea estică a judeţului Neamţ este vizată începând cu ora 04,00 de un Cod roşu de ninsori şi viscol.

Peste 1600 de persoane au rămas inzăpezite pe drumurile din Iaşi şi Botoşani 

Iaşi – sub cod de vreme rea: Peste 1.200 de persoane înzăpezite şi sute de apeluri la 112

Peste 1.200 de persoane scoase din nămeţi, peste 900 de apeluri primite prin SNAU 112 şi 44 de situaţii de urgenţă gestionate de pompieri – este bilanţul zilei de miercuri, când judeţul Iaşi s-a aflat sub cod portocaliu şi roşu de ninsoare şi viscol.

Potrivit ISU Iaşi, pe timpul deplasărilor către şi de la intervenţii echipajele ISU, ale DRDP, SPADJ şi SVSU au acţionat pentru deblocarea din nămeţi a peste 1.200 de persoane aflate în autoturisme.

„Pe parcursul zilei, pe raza comunei Ţigănaşi, pe DJ 282, au rămas blocate în autoturisme peste 70 de persoane care au fost preluate de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ţigănaşi şi cazate la Căminul Cultural sau la persoane din localitate. În dispeceratul ISU Iaşi s-au primit şi gestionat peste 900 de apeluri prin SNUAU 112, cele mai multe cu privire la starea drumurilor, la arborii căzuţi şi despre persoane care necesită îngrijiri medicale”, precizează sursa citată.

Din cauza drumurilor blocate de zăpadă, ISU Iaşi a intervenit cu şenilata în mai multe localităţi din judeţ, pentru transportul unor persoane care aveau nevoie de îngrijiri medicale.

Alte peste 400 de persoane rămase înzăpezite cu maşinile pe drumurile naţionale şi judeţene din Botoşani

Peste 400 de persoane rămase înzăpezite cu maşinile pe drumurile naţionale şi judeţene din Botoşani au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, iar la Dispeceratul ISU – SAJ s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin, informează joi dimineaţă Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit sursei citate, 424 de persoane din 207 autovehicule rămase înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene au fost salvate de pompierii militari şi voluntari, de la primele manifestări ale Codului portocaliu de ninsori abundente şi viscol, până joi dimineaţă, la ora 05,00.

”72 de persoane au fost adăpostite temporar la Primăria Mihălăşeni, Primăria Unţeni, Căminul Cultural Ungureni, Centrul de Zi Ştefăneşti, Primăria Călăraşi, la domiciliul şefului SVSU Călăraşi, Primăria Vlădeni, Primăria Truşeşti, Primăria Dersca, Primăria Tudora şi la Districtul SDN Manoleasa”, precizează sursa citată.

Până în acest moment, la Dispeceratul ISU – SAJ Botoşani s-au înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin pentru că au rămas înzăpeziţi cu autovehiculele pe diferite tronsoane de drumuri judeţene şi naţionale. Multe dintre acestea anunţau aceeaşi situaţie. Majoritatea cazurilor au fost direcţionate către drumari şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Totodată, pompierii au intervenit pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat din cauza greutăţii zăpezii şi au căzut peste autoturisme, dar şi pe partea carosabilă, în municipiul Botoşani.

Echipaje ale ISU Botoşani au efectuat 11 misiuni de monitorizare în teren pe DN 29A Dorohoi – Darabani, DJ 293 G. Enescu – Dorohoi, DN 29A Dorohoi – Darabani, DN 29 Botoşani – Săveni, DN 29D Botoşani – Truşeşti – Ştefăneşti şi DN 29 Botoşani – Suceava.

Şapte persoane din localităţile Adăşeni, Liveni, Drăguşei, Săveni, Gulioaia şi Ungureni, care aveau nevoie de dializă, au ajuns la centrul de specialitate cu ajutorul pompierilor.

În ultimele ore, eforturile pompierilor, militarilor din cadrul UM 011 89, poliţiştilor de frontieră şi drumarilor s-au concentrat pe misiunile de salvare a persoanelor care au rămas cu autovehiculele înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava. 71 de persoane au fost deja transportate de către pompieri şi poliţişti de frontieră, în municipiul Botoşani. Misiunea continua şi la această oră, anunţă ISU.

”Personalul medical din dispeceratul ISU – SAJ a asistat, prin apel video, naşterea unei fetiţe de aproximativ 2,8 kg. Mama, o femeie de 41 de ani, din Crasnaleuca, aflată la a patra naştere, a cerut ajutor prin apel 112. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ambulanţa SAJ nu a putut să ajungă la caz. Prin intermediul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Coţuşca s-a luat legătura cu două femei, care au mai asistat la naşteri. Una dintre ele a urmat toate indicaţiile date de către personalul medical din dispecerat şi a ajutat-o pe mamă să nască. Mama şi nou-născutul sunt în stare bună. Asistentul medical din comuna alăturată care s-a oferit să monitorizeze mama şi copilul, până la sosirea unui echipaj SAJ, nu a reuşit să ajungă la caz, deoarece a rămas înzăpezit”, arată sursa citată.

În continuare, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, autorităţile locale, precum şi celelalte instituţii cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele meteo extreme lucrează, în sistem integrat, pentru a asigura un răspuns operativ la solicitările cetăţenilor.

Până la ora 10,00, mai bine de jumătate din judeţul Botoşani se află sub Cod roşu de viscol şi ninsori abundente.

În acest context, a fost închisă circulaţia pentru toate categoriile de autovehicule, de miercuri, începând cu ora 21,30, în judeţul Botoşani, ca măsură de siguranţă pentru protejarea vieţii cetăţenilor, care ar putea rămâne blocaţi pe drum în propriile autovehicule.

Măsura se aplică şi mijloacelor de transport persoane, astfel că plecarea din autogări a autovehiculelor este interzisă pe perioada restricţiilor instituite.

Risc mare de avalanşe în munţii Făgăraş; la Bâlea Lac zăpada măsoară 2,6 metri

Meteorologii avertizează că este risc mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraşului, unde la Bâlea Lac se înregistrează cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo din judeţ, de 266 de centimetri.

„La peste 1.800 m, stratul depus prin acumulare este consistent şi depăşeşte pe alocuri 50-60 cm, mai ales pe versanţii nordici, fiind depus peste stratul mai vechi şi îngheţat odată cu scăderea accentuată a temperaturilor. În profunzime sunt straturi vechi, în general stabilizate. În apropierea crestelor se întâlnesc cornişe, iar pe văi şi în zonele adăpostite depozite însemnate de zăpadă. Ninsorile din următoarele 24 de ore vor mai depune doar un strat mic de zăpadă uşoară. Datorită greutăţii zăpezii deja căzute, pe pantele suficient de înclinate, aceasta va putea aluneca în mod spontan peste stratul vechi şi compactat, ducând la declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul declanşării fiind amplificat la supraîncărcări oricât de slabe. În cazuri izolate se pot angrena şi straturi mai vechi în avalanşe, iar acestea pot coborî şi la altitudini de sub 1.800 m”, se arată în Buletinul nivometeorologic emis de meteorologii sibieni.

Sub altitudinea de 1.800 de metri în munţii Făgăraş, riscul de producere de avalanşe este mai mic, de gradul trei, pe o scară de la unu la cinci, potrivit meteorologilor.

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...