Se schimbă Codul Rutier: cine nu plăteşte taxele la timp nu mai poate circula cu maşina. Amenzile sunt usturătoare

Economica.net
17 06. 2016
politia_rutiera_radar_30243300

Noua modificare a codului rutier instituie un termen de 60 de zile în care noul proprietar al unei maşini trebuie să-şi plătească taxele după ce a cumpărat-o. În caz contrar, va rămâne proprietar al unei maşini pe care nu o va mai putea folosi, pentru că înmatricularea se suspendă de drept. Iar oamenii nu trebuie să se bazeze pe faptul că poliţistul de la Rutieră nu ştie dacă s-au plătit sau nu taxele, pentru că instituţiile vor comunica între ele.

Modificarea Codului Rutier exact asta impune: datele de la serviciul de înmatriculări şi de la RAR ajung la organele fiscale, care la rândul lor trimit mai departe situaţia cu fiecare nou proprietar al maşinii care nu apare că şi-ar fi plătit la timp taxele.

Iată articolul care va fi introdus în OUG 195/2002, republicată, privind circulaţia pe drumurile publice

După articolul 15 se introduce un nou articol, art. 151 cu următorul cuprins:

”Art.151. (1) Autoritatea competentă transmite autorităților fiscale competente situația vehiculelor înscrise/transcrise în evidențele proprii, în primele 5 zile ale lunii pentru luna precedentă.

(2) În termen de 60 de zile de la data înscrierii/transcrierii transmiterii dreptului de proprietate a unui vehicul, titularul certificatului de înmatriculare este obligat să-şi îndeplinească obligaţiile de natură fiscală/financiară prevăzute de lege cu privire la deținerea și înmatricularea vehiculelor.

(3) Autoritățile fiscale competente transmit autorității competente situația vehiculelor pentru care proprietarii nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2).

(4) Înmatricularea vehiculelor se suspendă de drept, în cazul proprietarilor care nu și-au îndeplinit în termen obligațiile prevăzute la alin. (2), începând cu prima zi după împlinirea acestui termen.

(5) Autoritățile fiscale competente comunică autorității competente îndeplinirea obligațiilor restante, în termen de 48 de ore de la îndeplinirea acestora. La primirea comunicării, autoritatea competentă revocă măsura suspendării înmatriculării.

 (6) Procedura de transmitere a datelor și informațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) se stabilește prin ordin comun al ministrului finanțelor publice, ministrului afacerilor interne și viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.”

Ulterior, Codul Rutier se va modifica suplimentar pentru a include şi situaţia nou-creată, a conducerii unui vehicul cu înmatricularea suspendată. Ea va fi considerată contravenţie, şi trecută în clasa a IV-a, cea pentru care se primesc între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 1.125 de lei şi 2.500 de lei.

Când poliţistul va depista un şofer care conduce o maşină a cărei înmatriculare a fost suspendată, îi va reţine certificatul de înmatriculare, şi îi va da o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. De asemenea, va reţine şi plăcuţele de înmatriculare.