Code for Romania a dezvoltat şase aplicaţii IT are ajută în lupta cu COVID-19

15 03. 2020
task_force_logo_61208200

„Ne-am dat seama că lucratul de acasă și amânatul evenimentelor de lansare Civic Labs nu e îndeajuns. așa că am început să dezvoltăm în regim de urgență șase soluții tehnice vitale pentru ameliorarea problemelor cauzate de COVID-19″, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Code for Romania, o comunitate cu peste 1.200 de specialiști din foarte multe domenii de activitate, a format un grup de lucru, Code for Romania Task Force al cărei misiuni este găsirea unor soluții tehnologice rapide pentru actuala situație de criză.

Deocamdată, toate aplicațiile se află în stadiu de dezvoltare şi sunt realizate în coordonare cu Guvernului României prin ADR – Agenția pentru Agenda Digitală a României și Departamentul pentru Situații de Urgență.

„Acest lucru ne va permite acces nemijlocit și în cel mai scurt timp posibil la toate datele oficiale de care avem nevoie, lucru esențial pentru dezvoltarea soluțiilor propuse”, arată sursa citată.

Aplicațiile pe care le dezvoltă acum Code for Romania Task Force


CE MĂ FAC

Platforma va conține ghiduri, chestionare și arbori decizionali care vor ajuta populația să înțeleagă situația și ghidează utilizatorii în ceea ce trebuie să facă pentru fiecare situație.

STĂM ACASĂ

Atunci când ești izolat la domiciuliu sub supraveghrea autorităților există o presiune uriașă pe numerele de urgență cât și pe colectarea în timp real a datelor de la o populație foarte mare (la data de 13 martie 2020 sunt peste 13.000 de persoane izolate la domiciliu). Prin centralizarea și monitorizarea stării persoanelor aflate în izolare la domiciliu cu chestionare standard, completate zilnic direct în aplicația web, se va ridica o povară de pe numerele de urgență și se va putea colecta ușor date de la populații mari în timp real.

DIASPORA HUB

Peste soluția Stăm Acasă se adaugă un filtru suplimentar destinat cetățenilor români aflați în străinătate, aplicația va aduna datele necesare în timp real și va face legătura cu cel mai apropiat consulat pentru monitorizare și oferire de asistență în caz de nevoie.

RO HELP

Platforma de strângere de ajutoare e un alt concept ce a reieșit din cercetarea din Civic Labs pe subiectul pregătirii în situații de urgență. Bazat pe un proiect similar dezvoltat pentru Departamentul de Situații de Urgență, platforma, va fi o soluție digitală care listează ONG-uri verificate și validate ce pot interveni în eventualitatea unui dezastru major pentru a colecta și distribui resurse în teritoriu.

O serie de alte soluții sunt în faza de analiză, iar comunitate de IT-işti se află în contact continuu cu autoritățile și societatea civilă pentru a înțelege care sunt blocajele cu care se confruntă.