Codul silvic – Andronache (PNL): Facem apel pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului
„Astăzi vom începe procedura de dezbatere a Codului silvic aici, în Camera Deputaţilor. Noi sperăm ca acest proiect de lege să treacă foarte repede. Ne-am asumat, ca partid, că susţinem şi dorim ca această reglementare să devină lege. Astăzi, Comisia de mediu (…) va dezbate cu toate asociaţiile şi cu toţi cei care doresc să fie implicaţi în procesul de adoptare a Codului silvic acest proiect şi sperăm noi că mâine să dăm votul în Comisia de mediu asupra proiectului. Urmează alte două comisii, care sunt conduse de PSD, sens în care facem apel ca aceste două comisii, respectiv Comisia pentru agricultură şi Comisia juridică să-şi desfăşoare activitatea în această săptămână pentru a avea raport în plen săptămâna viitoare”, a afirmat Andronache, scrie Agerpres.
El a precizat că este vorba despre un proiect venit de la Guvern, la care PNL are mai multe amendamente.
„Noi ceea ce ne-am asumat avem deja în proiectul adoptat de Senat, respectiv împădurirea a 60.000 de hectare până în 2030. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca această reglementare propusă în Senat să fie menţinută şi în Camera Deputaţilor”, a adăugat Andronache.
Liderul deputaţilor liberali a anunţat că PNL va vota un proiect de lege propus de PSD, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care se referă la zone de protecţie specială în jurul unor obiective esenţiale ale statului român, însă atrage atenţia că acest act normativ „poate să pună în pericol dezvoltarea centurilor verzi pe care le prevede Codul silvic”.
„Sperăm ca în Camera decizională să fie analizate mai bine soluţiile legislative, astfel încât să se poată permită dezvoltarea acestor proiecte verzi”, a menţionat Andronache.
El a spus că nu are suspiciuni privind blocarea dezbaterii acestui proiect, însă pot fi chestiuni de procedură care să întârzie adoptarea actului normativ.
„Am venit aici pentru a face apel către colegii noştri în sensul de a trece cât mai repede acest proiect de Camera Deputaţilor pentru a deveni lege şi a intra în vigoare. Sunt 200 de pagini de amendamente. (…) Nu am suspiciuni (privind blocarea lui – n.r.), dar, în schimb, am văzut multe metode prin care proiecte foarte bune ajung pe chestiuni de procedură să rămână blocate o perioadă îndelungată de timp. Plec de la principiul bunei credinţe”, a mai spus Andronache.
Proiectul privind Codul silvic a fost propus de Guvern în luna martie şi adoptat în 29 aprilie de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.