Coface: Companiile din comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate au generat afaceri de aproape 72 miliarde de lei, în 2018

Companiile care activează în sectorul comerţului cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun, au înregistrat în 2018 afaceri de aproape 72 de miliarde de lei, în timp ce veniturile au crescut cu 8% faţă de 2017, reiese dintr-un studiu realizat de Coface România şi publicat joi.
Economica.net - joi, 30 ian. 2020, 12:06
Coface: Companiile din comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate au generat afaceri de aproape 72 miliarde de lei, în 2018

Conform cercetării, la nivelul regiunii Bucureşti-Ilfov, cele mai mari cheltuieli pe alimente şi băuturi au fost realizate de către pensionari.

Cele mai multe companii care activează în acest sector de activitate se regăsesc în Municipiul Bucureşti (circa 9% din total), generând cea mai mare cifră de afaceri, de 35 de miliarde de lei (49% din total). În clasament urmează Timiş şi Ilfov, cu contribuţii de 9%, respectiv 8% la cifra de afaceri totală.

În acelaşi timp, gradul de îndatorare la nivelul sectorului de comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate s-a situat la 61%, în scădere faţă de anii anteriori, iar gradul de acoperire al datoriilor pe termen scurt prin trezoreria netă a crescut de la 9% în anul 2014, la 22% în 2018. Durata medie de încasare a creanţelor (DSO) este inferioară pragului raportat la nivel naţional, scăzând de la 29 de zile, nivelul înregistrat în 2014, la 17 zile în 2018. Media înregistrată la nivel naţional, în aceeaşi perioadă analizată, a scăzut de la 104 de zile la 90 zile, notează raportul.

Mai mult de jumătate dintre companii (55%) au înregistrat pierdere netă, la sfârşitul anului 2018, iar 21% dintre acestea au obţinut o pierdere mai mare de 20%. De asemenea, aproximativ 44% dintre companiile analizate înregistrează o lichiditate subunitară, în condiţiile în care activele curente nu acoperă datoriile curente.

Raportul Coface scoate în evidenţă şi faptul că rezultatul net consolidat la nivel sectorial a scăzut de la 2,8% în 2017, la 2,4% în 2018.

„Consumul a continuat ritmul destul de susţinut şi în 2019. Cheltuielile cu salariile în sectorul public au crescut cu aproape 20% şi au depăşit pragul de 100 miliarde de lei în 2019 (peste 10% din PIB, cel mai mare procent din UE), ceea ce a determinat un efect de domino şi în mediul privat afectat de tensionarea forţei de muncă din cauza emigrării. Astfel, salariul nominal net a crescut cu aproape 14% în 2019, ajungând aproape de 3.200 de lei, din care aproape 4% s-au pierdut prin erodarea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei. În acest context, deficitul comercial a depăşit 15 miliarde de euro în primele 11 luni din 2019, cel mai mare nivel al ultimului deceniu, în condiţiile în care importurile au crescut de peste două ori mai accelerat decât exporturile. Dezechilibrele macroeconomice sunt accentuate de cel mai mare risc, respectiv adâncirea deficitului fiscal până la 37 miliarde de lei în primele 11 luni ale anului anterior, cel mai mare nivel al ultimului deceniu (…) frânarea consumului devine inevitabilă în următorii doi ani, cele mai optimiste perspective indicând un avans anual de 3%-4%, la jumătate faţă de ritmul înregistrat în ultimii doi ani (6%-7%)”, a explicat Iancu Guda, services director, Coface România.

Potrivit studiului de specialitate, companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă de 0,94 pe parcursul anului 2018, capitalul de lucru având un nivel redus, fiind relativ expus unor şocuri negative şi volatilităţii (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanţelor).

Studiul Coface a agregat datele a 42.051 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018, la nivelul lunii septembrie 2019, şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 71,96 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...