Coface: Creştere economică de cel mult 1% pentru România în 2013. Ratingul, menţinut la „B”

Coface estimează pentru acest an o creştere economică de maxim 1%, într-un scenariu de bază, proiecţie mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale, şi menţine ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 09:31
Coface: Creştere economică de cel mult 1% pentru România în 2013. Ratingul, menţinut la

„Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternicã decât cea estimată a producţiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor şi a producţiei industriale cumulate cu o evoluţie timidă a cererii interne completeazã imaginea unei economii care va avansa sub potenţial în următorii doi ani”, a declarat Constantin Coman, country manager Coface România.

Pentru anul trecut Coface estimează un avans al PIB de maxim 0,5%.

Compania anticipează pentru acest an un deficit comercial în creştere cu aproximativ 6% din PIB, pe fondul unui avans al importurilor mai rapid decât dinamica exporturilor.

„Gradul ridicat de concentrare al investiţiilor străine dinspre zona euro şi sursele de finanţare ale deficitului de cont curent ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea echilibrării balanţei de plăţi”, avertizează Coface.

În ceea ce priveşte politica monetară, Coface notează că inflaţia anuală are o evoluţie fluctuantă sub influenţa unor factori care nu pot fi controlaţi prin politica monetară. Inflaţia anuală la sfârşitul lunii noiembrie 2012 a scăzut la 4,6%, iar la sfârşitul anului a fost de 4,95%.

Având în vedere evoluţia principalilor indicatori macroeconomici Coface a menţinut ratingul României la nivelul „B”, printre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est, alături de cel din Croaţia şi Ungaria. Un rating inferior a fost atribuit Ciprului, respectiv „C”.

„Calificativul de risc de ţară (ianuarie 2013) B – clasă de risc care indică un mediu economic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor deja sărac”, se arată într-un comunicat al Coface.

Spre comparaţie, Cehia şi Slovacia, dependente de cererea în scădere din Europa de Vest, au avut evaluarea A3 pusă sub supraveghere negativă. Mai puţin deschisă, Polonia a început să fie afectată de recesiunea europeană, iar încetinirea activităţii şi fragilitatea sectorului construcţiilor din această ţară au determinat Coface să plaseze de asemenea evaluarea A3 sub supraveghere negativă.

Guvernul a revizuit în scădere, în urma discuţiilor cu FMI, prognoza privind Produsul Intern Brut şi creşterea economică pentru acest an, comparativ cu declaraţiile oficiale anterioare, noua ţintă pentru avansul PIB fiind în prezent de 1,6%, faţă de „abordarea prudentă” de 1,8% din urmă cu zece zile.

Ratingurile Coface măsoară nivelul mediu al incidentelor de neplată înregistrate de companii într-o anumită ţară în contextul tranzacţiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluările nu fac referire la datoria suverană, iar pentru a determina riscul de ţară Coface combină perspectivele economice, financiare şi politice ale ţării respective, experienţa de plată Coface şi evaluarea mediului de afaceri. Evaluările se întind pe o scală de şapte niveluri, respectiv A1, A2, A3, A4, B, C şi D.

Potrivit Coface, România este dependentă de zona euro, care traversează o perioadă de stagnare.

„Gradul de dependenţă a României de zona euro este mare, stagnarea e vizibilă aici, chiar la economii puternice precum Germania şi Franţa. De asemenea, Polonia şi Cehia vor înregistra creşteri economice sub cele din 2012. Nu vedem din ce va veni creşterea economică, având în vedere că şi producţia industrială şi exporturile sunt în stagnare”, a explicat Coman.

Analizând evoluţia pieţelor financiare şi a titlurilor de stat, Coface remarcă o creştere a apetitului investitorilor străini pentru astfel de plasamente mai ales după alegerile din 9 decembrie, ceea ce a dus la scăderea dobânzilor pentru maturităţile aferente şi la aprecierea monedei locale.

Un punct slab al economiei locale este potrivit Coface situaţia absorbţiei fondurilor europene, capitol la care România se situează pe ultimul loc în Europa.

Coface atrage atenţia şi asupra evoluţiei creditelor neperformante, care au continuat să crească pe parcursul anului 2012.

„În ceea ce priveşte creditele neperformate, este greu de anticipat dacă anul 2013 se va atinge un vârf, pentru că şi pentru 2012 credeam că s-a atins maximul, dar acestea continuă să crească. Vedem o tendinţă de creştere, dar nu putem spune că va fi vârful în 2013”, a menţionat reprezentantul Coface.

Rata creditelor neperformante a fost de 17,34% la sfârşitul lunii septembrie 2012, cu un nivel similar înregistrat pentru persoane fizice şi companii.

Compania Coface este activă pe piaţa asigurărilor de credit, iar în fiecare trimestru publică evaluările de risc de ţară pentru 157 de ţări, pe caza informaţiilor despre comportamentul de plată al firmelor.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...