Colaborarea Renault – Geely va produce motoare termice în opt uzine ale grupului chinez și nouă ale celui francez. Noi detalii despre joint-venture
Așa cum ați aflat deja de la Economica.net, grupul Renault, din care face parte și Dacia, a semnat un acord cu chinezii de la Geely pentru a crea un puternic joint-venture care să producă motoare termice, inclusiv sisteme hibride. Ulterior, acestei alianțe i s-a adăugat și gigantul petrolier Aramco care a semnat o scrisoare de intenție.
Încă foarte puține, informațiile despre compania formată de cele trei grupuri – purtând numele „Horse” în viziunea Renault și „Rubik” în cea a Geely, încep acum să iasă la iveală. Conform unor surse Reuters, viitorul mare producător de motoare termice va avea în portofoliu nu mai puțin de 17 uzine, 19.000 de angajați și va genera benituri anuale de 15 miliarde de euro.
Din totalul celor 17 uzine, opt vor aparține Renault. Acestea sunt amplasate în Europa, Turcia și America Latină. Restul de nouă aparțin grupului chinez Geely și subsidiarei acestuia Arobay. Dintre acestea opt se află în China și una în Suedia, la Skovde.
Este deja cunoscut faptul că în compunerea „Horse” și, prin urmare, una dintre cele opt uzine de motoare Renault implicate în tranzacție, se află în România, la Mioveni.
Conform LifeNews.ro, care îi citează pe Gilles Le Borgne – vicepreședinte executiv inginerie Renault Group, Denis le Vot – CEO global al mărcii Dacia și Christophe Dridi – vicepreședinte Global Access și Dacia în cadrul grupului Renault, compania „Horse” va prelua din România părți din două activități – cea de inginerie și cea de producție a motoarelor.
În zona de inginerie (n.n. – RTR) vorbim despre 450 de angajați dintr-un total de 1.700. Iar la uzina de motoare și cutii de viteze circa 1.500 în care intră atât cei de la producție, cât și cei de la verificarea calității și așa mai departe. Vorbim despre oameni implicați în activitatea desfășurată la uzinele de motoare și cutii de viteze din Mioveni. În total, noua companie Horse va prelua ceva mai puțin de 2.000 dintre actualii angajați ai Renault din România”, a explicat directorul executiv al mărcii Dacia la nivel global, Denis le Vot.
Practic, conform noii organizări a grupului Renault, în România vor activa două entități: una cu personalitate juridică – „Horse” – care va grupa activitățile de cercetare – dezvoltare și producție a motoarelor termice și cealaltă de asamblare a mașinilor – Automobile Dacia.
Aceasta din urmă va intra sub umbrela unei entități globale fără personalitate juridică, denumită Power, din care vor face parte toate uzinele în care sunt produse mașini cu motoare termice. În viitor, marca Dacia, prin uzinele sale de asamblare vehicule, va cumpăra propulsoare termice de la compania Horse și motoare electrice și baterii de la Ampere, divizia de motoare electrice a grupului francez.
Geely pune la dispoziție două centre de cercetare-dezvoltare
Chiar dacă motoare cu combustie internă – cu excepția celor alimentate cu e-combustibili – sunt condamnate în Europa începând cu 2035, colaborarea dintre Renault, Geely și Aramco va continua să devolte motoare termice și sisteme hibride pentru alte piețe din lume în care acestea vor continua să fie comercializate.
În acest sens, pentru a dezvolta propulsoare tot mai performante joint-venture-ul va avea și centre de cercetare-dezvoltare. Două dintre acestea aparțin grupului Geely și se află la Hangzhou Bay în China și la Gotheborg în Suedia, în timp ce Renault va pune la dispoziție centrele sale din America Latină și Europa, inclusiv Renault Techonologie Roumanie (RTR).
Este important de menționat că atât Renault cât și Geely vor aduce în noua companie toate tipurile de motoare termice și transmisii dezvoltate de ele până acum, în timp ce diviziile de motoare electrice rămân complet separate.
Aramco este așteptată în acest parteneriat global cu experiența și cercetările sale în domeniul e-combustibililor și hidrogenului. Astfel, dacă noul join-venture va reuși să dezvolte atât motoare performante cât și combustibili sintetici cu prețuri rezonabile, motoarele „Horse” / „Rubik” vor putea fi comercializate inclusiv în Europa.
Sediul central, în Spania
Cum asocierea dintre Renault – Geely și Aramco va deveni în curând – chiar până la finalul acestui an – o companie globală în toată puterea cuvântului, va trebui, desigur, să aibă și un sediu central.
Deși nu a fost niciodată menționată oficial localizarea viitorului sediu central, sursele Reuters arată că acesta ar putea fi în Spania, la Madrid.
Întreaga activitate a centrelor de cercetare – dezvoltare și a celor 17 uzine de motoare din întreaga lume va fi coordonată astfel din acest punct nevralgic.
Despre viitorii clienți ai motoarelor dezvoltate și produse de Renault în colaborare cu Geely, șeful grupului francez, Luca de Meo, a menționat are în portofoliu deja opt, printre care Nissan și Mitsubishi.
„Nissan și Mitsubishi nu vor intra în proiectul Horse, dar sunt printre cei, cred, opt clienți pe care îi avem deja (n.n. – pentru această divizie de motoare termice și sisteme hibride de propulsie) încă de la început. Vă pot asigura că vor beneficia de o productivitate crescută și de sinergiile generate de această întreprindere. Deci vor primi motoare la un preț foarte bun”, a declarat șeful grupului Renault, Luca de Meo.
Citește și:
– Gigantul petrolier Aramco, tot mai aproape de colaborarea cu Renault și Geely în divizia pentru motoare cu combustie internă
– Luca de Meo, Renault: „Horse are deja opt clienți pentru produsele sale, doi dintre aceștia fiind Nissan și Mitsubishi”