Colegiul Electoral se pregătește să voteze președintele Statelor Unite

Colegiul Electoral, format din 538 de Mari Electori, alege luni 19 decembrie al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Electorii au fost desemnați la rândul lor prin vot direct de alegători în scrutinul din 8 noiembrie și majoritatea - 306 - au fost desemnați în state câștigate de candidatul Partidului Republican, Donald Trump, în timp ce 232 au fost desemnați în statele câștigate de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton, infrmeaza RFI Romania. 
Economica.net - lun, 19 dec. 2016, 08:46
Colegiul Electoral se pregătește să voteze președintele Statelor Unite

Marii Electori se vor întâlni în capitalele celor 50 de state și în Districtul Federal Columbia și vor vota pentru președinte și pentru vice-președinte, care sunt colistieri.

Constituția SUA nu prevede că Marii Electori sunt obligați să voteze așa cum i-a mandatat electoratul din statele lor, deși circa jumătate dintre statele federale au adoptat legi prin care îi obligă să voteze așa cum a votat electoratul.

Unul dintre Marii Electori din Texas, stat câștigat de Trump, Art Cisneros, a preferat să demisioneze decât să voteze pentru candidatul Partidului Republican, din care el însuși face parte.

El a spus că preferă să-și urmeze conștiința și să nu voteze pentru un candidat în care nu crede, arătând și faptul că a primit amenințări anonime cu moartea după ce și-a anunțat intenția de a nu vota pentru Trump.

Un alt Mare Elector din Texas, Christopher Suprun, a anunțat că nu va vota pentru Trump, dar chiar și așa, la scorul de 306 – 232, candidatul Republican nu va avea niciun fel de emoții.

Ar trebui ca cel puțin 37 de Mari Electori Republicani ar trebui să nu voteze pentru Trump ca să-l priveze de o majoritate în Colegiul Electoral, care este de 270.

În caz că niciun candidat nu ar obține majoritatea în Colegiul Electoral, atunci președintele ar fi ales de Camera Reprezentanților prin votul statelor reprezentate, iar Republicanii au o majoritate absolută a delegațiilor aici, în timp ce vicepreședintele ar fi ales de Senat, prin votul celor 100 de Seantori, iar Republicanii au o majoritate de 52 – 48.

Vestigiu constituțional?

Numai în 22 de alegeri un total de 179 de Mari Electori au votat altfel decât electoratul din statul lor („faithless electori”), dar fără niciun impact asupra deciziei finale.

Chris Suprun, elector din Texas, a anunțat că nu va vota pentru Donald Trump

Rezutatul votului din Colegiul Electoral urmează a fin certificat de Congresul de la Washington pe data de 6 ianuarie 2017, iar președintele ales ar urma să depună jurământul și să-și preia funcția pe 20 ianuarie 2017.

Anul acesta, pentru a cincea oară în istoria SUA (precedentele au fost în anii 1824, 1876, 1888 și 2000) candidatul care a obținut mai puține voturi populare câștigă președinția.

Pe ansamblul Statelor Unite Clinton a câștigat cu 2,8 milioane de voturi mai mult – 48,08% față de 45, 98% pentru Trump.

Aceasta se explică prin victoria lui Clinton la un scor foarte mare în California cu 55 de voturi în Colegiul Electoral (diferență de peste patru milioane de voturi), în timp ce Trump a câștigat la diferențe mici în state ca Florida (29), Pennsylvania (20), Michigan (16) sau Wiisconsin (11).

Fiecare stat este reprezentat în Colegiul Electoral de un număr de electori egal cu numărul de senatori din statul respectiv în Congresul Federal – câte doi pentru fiecare stat, indiferent de mărime – plus numărul de reprezentanți ai statului respectiv în Congres, care variază în funcție de populație, de la unul singur pentru state ca Wyoming, Alaska sau Vermont, până la 53 pentru California.

Președintele în exercițiu, Democratul Barack Obama, a declarat că Colegiul Electoral reprezintă un „vestigiu” proiectat de Părinții Fondatori ai Statelor Unite, dar apărătorii acesti sistem susțin că acesta este un atribut al federalismului american care protejează statele mici de cele mari.

Te-ar mai putea interesa și
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane în Bucureşti, pe terenul secundar al stadionului Arcul de Triumf,......
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Mark Rutte (NATO): Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse
Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnă după lansarea invaziei ruse în februarie 2022, a declarat marţi noul ...
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Varșovia își propune să reducă deficitul bugetar sub 3% de abia în 2028
Guvernul polonez şi-a prezentat marţi planul de consolidare fiscală în perioadă 2025-2028, conform căruia deficitul ...