Colegiul Medicilor Veterinari: Nu există în nicio ţară din lume specialişti în pesta porcină africană

Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR) precizează, într-un comunicat remis miercuri, că nu există în nicio ţară medici veterinari specialişti în pesta porcină africană şi niciun medic veterinar nu este specialist într-o anumită boală.
Economica.net - joi, 30 aug. 2018, 05:54
Colegiul Medicilor Veterinari: Nu există în nicio ţară din lume specialişti în pesta porcină africană

„Nu există în nicio ţară din lume medici veterinari specialişti în pesta porcină africană, cum nu există niciun medic veterinar specialist într-o anumită boală. Medicii veterinari sunt absolvenţi care au competenţe dobândite în urma studiilor pentru examinarea animalelor, pentru diagnosticarea unei boli pe baza semnelor clinice, a leziunilor anatomopatologice, a rezultatelor examenelor specifice de laborator. Totodată, medicii veterinari au competenţe dobândite pentru prevenirea, controlul şi combaterea bolilor, inclusiv pentru pesta porcină africană”, se arată în comunicat.

CMVR subliniază că profesia de medic veterinar este una dintre cele şapte profesii reglementate sectorial la nivel european, lista disciplinelor minime obligatorii pe durata studiilor şi competenţele dobândite de către absolvenţi fiind identice în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, suspiciunea de pestă porcină africană în România s-a bazat pe semnele clinice identificate de medicii veterinari de liberă practică la animalele bolnave sau pe baza leziunilor din rinichi, identificate de medicul veterinar oficial din abator şi confirmate de medicii veterinari oficiali din laboratoare.

„În toate cele trei situaţii medicii veterinari români au dovedit că deţin cunoştinţele necesare şi solide pentru a suspiciona şi diagnostica pesta porcină africană şi pentru acest lucru Colegiul Medicilor Veterinari îi felicită. Acest lucru se datorează pregătirii adecvate pe durata studiilor universitare şi pregătirii profesionale continue, după absolvire”, se afirmă în comunicat.

După diagnosticarea pestei porcine africane trebuie aplicate şi respectate măsurile de combatere, care sunt precizate clar în actele normative ce au transpus legislaţia europeană în legislaţia naţională. Există un plan de contingenţă, un manual operaţional. Hotărârea Guvernului nr. 830/2016, Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 99/2006, care trebuie să fie aplicate întocmai, menţionează CMVR.

„Acelaşi lucru este valabil pentru orice ţara membră a Uniunii Europene. Virusul pestei porcine africane din România nu este un ‘balaur cu şapte capete’, diferit de cel prezent în restul ţărilor europene în care boala este prezentă. Prin urmare, afirmaţia că ‘în România nu există specialişti şi facultăţi care să pregătească specialişti în pesta porcină africană’ este una jignitoare, care pune la îndoială competenţa medicilor veterinari români şi calitatea învăţământului universitar medical veterinar din România, drept pentru care solicităm să fie cerute scuze public întregului corp profesional medical veterinar din România”, se arată în comunicatul citat.

Sursa mai menţionează că medicii veterinari străini invitaţi (din Italia, Lituania, Danemarca şi Spania) în România de autorităţi au avut experienţă în combaterea pestei porcine africane ca urmare a evoluţiei bolii în ţările lor. Aceşti medici veterinari au recomandat aceleaşi măsuri cuprinse în prevederile legislative din România. Toţi aceşti medici veterinari au recomandat să se respecte legislaţia europeană specifică pentru pesta porcină africană şi strategia UE privind această boală.

„România are medici veterinari profesionişti, capabili să gestioneze corect pesta porcină africană în condiţiile în care sunt lăsaţi să îşi exercite corect profesia, iar promovarea în funcţiile de conducere să fie realizată exclusiv pe criterii de competenţe profesionale”, conchide comunicatul CMVR, semnat de preşedintele acestuia, conf. univ. dr. Viorel Andronie.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a afirmat marţi că în România nu există facultăţi care să pregătească specialişti în pesta porcină africană, prin urmare fiind necesară folosirea experienţei celor care s-au întâlnit cu specialişti şi cu experţi din afara ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...