Capitala a rămas în frunte cu trei sferturi din volumul nominal de tranzacții, adică o valoare de peste 600 de milioane de euro. În jur de 70% din tranzacțiile din București sunt destinate proiectelor rezidențiale, estimează consultanții Colliers. Spre comparație, în 2007, doar în Capitală se înregistrau tranzacții de peste 800 de milioane euro, iar la nivel național se depășise pragul de 1 miliard de euro, potrivit estimărilor din acea perioadă.
„Planetele s-au aliniat în 2021 și, grație mai multor ”ingrediente”, piața s-a dublat față de 2019 și a ajuns la valori nemaivăzute de la precedentul boom din perioada 2006-2008. 2021 se dovedește a fi un an record pentru că a existat un interes bun pentru terenuri, susținut și de o lichiditate adecvată, contextul economic actual, cu o inflație foarte ridicată, sporind atractivitatea plasamentelor imobiliare. A contribuit semnificativ și pipeline-ul de tranzacții importante începute în 2019 și 2020, care s-au desfășurat mai greu în contextul pandemiei”, explică Sînziana Oprea, director Land Agency la Colliers.
În afara Capitalei, consultanții Colliers au observat un interes sporit al dezvoltatorilor pentru o serie de orașe mari, cum sunt Timișoara, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Brăila, Oradea, Sibiu, dar și pentru anumite orașe cu o populație mai mică, precum Vaslui, Tulcea, Giurgiu sau Călărași.
Datele Colliers mai arată că a crescut și numărul tranzacțiilor cu valori de peste cinci milioane euro, inclusiv în orașele din afara Bucureștiului. Consultanții mai spun că s-au înregistrat tranzacții la valori rar văzute după 2008, cum e terenul din Primăverii pe care Hagag vrea să-l cumpere cu aproape 6.000 de euro/mp.
Prețurile rămân ușor sub valorile din 2007-2008, dar datele fundamentale ale pieței sunt complet schimbate: spre exemplu, în ultimii 15 ani, puterea de cumparare a salariului mediu din București (ajustată la inflație) aproape s-a triplat. În același timp, oferta generoasă de terenuri, la care se adaugă și faptul că marjele de dezvoltare viitoare vor fi puse sub presiune de scumpirea materialelor de construcții, au limitat creșterea de prețuri la terenuri la o medie de 10-15%. În mod excepțional, s-au înregistrat creșteri mai consistente de prețuri pentru terenurile foarte bune și urbanizate din București, unde a existat o competiție crescută între mai mulți dezvoltatori interesați.