Colliers International: piaţa imobiliară aşteaptă finalizarea unor tranzacţii cu clădiri de birouri de peste 600 de milioane de euro
„Anul trecut, construcțiile și tranzacțiile imobiliare au avut o contribuție de aproape un punct procentual la creșterea economică de 4% a României, înregistrată în primele trei trimestre. Totuși, reducerea ritmului de creștere economică în 2020 va influența și evoluția pieței imobiliare, chiar dacă performanța economică a României va fi mai bună decât în majoritatea țărilor din UE”, susține Laurențiu Lazăr CEO al Colliers International România..
Cert e că România va continua să fie una dintre economiile europene cu potențial de creștere ridicat, chiar dacă ritmul va încetini. Implementarea unor reforme structurale majore în domenii precum mobilitatea forței de muncă sau educație ar debloca un potențial de creștere suplimentară, cu un efort destul de mic, potrivit consultanților Colliers International. Dar, fiind an electoral e greu de creyut că se va lua vreo măsură decisivă, dar contextul extern va avea un impact neutru asupra creşterii economice estimate pentru România în 2020, potrivit consultanților Colliers International.
An bun pentru investiţii
2020 se conturează a fi cel mai bun an pentru investițiile imobiliare din România din perioada post-criză. Există deja tranzacții în valoare de peste 600 de milioane de euro cu proiecte de birouri care ar putea fi finalizate în curând, inclusiv tranzacția de 300 de milioane de euro din portofoliul Nepi Rockcastle, semnată deja, dar nefinalizată în 2019.
În același timp, segmentele industrial și de retail au evoluții pozitive, dar există limitări la nivel de ofertă. Referitor la tendințe, consultanții Colliers International estimează consolidarea subsegmentelor de piață, de la clădirile de birouri clasă A, către abordări cu valoare adăugată și reconversii ale clădirilor existente. Investițiile în spațiile imobiliare comerciale din România au ajuns la un grad de maturitate crescut, iar randamentul ar putea scădea sub 7%, situaţie nemaiîntâlnită din 2008.
Bucureștiul începe să devină o piață a chiriașilor de clădiri de birouri, tendință mult mai vizibilă în 2020, rata de neocupare fiind estimată la 12%-13%. Dezvoltatorii vor livra circa 700.000 de metri pătrați de spații de birouri în următorii doi ani, reprezentând aproape un sfert din stocul actual, după recordul de 373.000 mp de anul trecut. Teoretic, în acest an se vor livra clădiri de 200.000 mp, iar în 2021 alți 500.000 mp.
Creșterea costurilor de construcție – o noutate pentru piața din România – la care se adaugă și creșterea costurilor cu amenajarea spațiilor (cu aproximativ 25%-30%), influențează deciziile de relocare ale companiilor, apreciază consultanții Colliers International.
2020 prefigurează creșteri și pe segmentul spaţiilor industriale şi logistice, în contextul în care stocul de circa 4,6 milioane de metri pătrați de spații logistice şi industriale moderne din țară este la jumătate față de cel din Cehia și de patru ori mai mic decât cel din Polonia. Aproximativ 500.000 de metri pătrați de noi spații pentru depozitare ar putea fi gata, acestea fiind construite de dezvoltatori care până nu demult erau mai activi în segmentul rezidențial sau de birouri.
„Asta înseamnă că România va atinge pragul de cinci milioane de metri pătrați de spații moderne de depozitare în 2020, mai ales că anul trecut au apărut trei noi dezvoltatori în segment și anume Element Industrial, Globalworth Industrial și MLP. Și cum e rămasă în urmă față de Polonia (20 de milioane mp), Cehia și Ungaria (circa zece milioane mp), n-ar fi exclus ca în următorii ani să ajungem la opt milioane mp”, spun Laurențiu Duică de la Colliers International.
Centre comerciale în zone consacrate de birouri vor continua să se dezvolte pe fondul unui consum mai sănătos. Proprietarii centrelor comerciale vor continua să se concentreze pe îmbunătățirea experienței clienților, cu un accent special pe partea de agrement, a cărei suprafaţă va creşte în centrele comerciale şi va ajunge sau va depăşi 20%, pe modelul din SUA, de exemplu, unde ultimul mall deschis alocă jumătate din suprafața totală de 300.000 mp către entertaiment și food.
În plus, dezvoltatorii vor căuta sinergii: noile malluri, de exemplu, se vor construi în zone consacrate de birouri sau vor avea propriile componente de birou sau rezidențial atașate. Inclusiv apariția spațiilor de birouri partajate în centrele comerciale este o opțiune atractivă. În ceea ce privește segmentul de retail, va continua expansiunea în orașele mici și mijlocii, unde există deficit de spații moderne de retail.
În 2019, consumul a crescut cu 5,5%, sub nivelurile din 2017 sau 2018, dar a urcat la 42 de miliarde de euro.
Piaţa rezidenţială
Anul 2019 a fost un an record pentru numărul de noi unități rezidențiale de pe piață, însă este puțin probabil ca trendul să se mențină și anul acesta. Există semne că lucrările de construcție încetinesc spre sfârșitul anului. Dar atâta timp cât economia are o evoluție ascendentă, consultanții Colliers International se așteaptă ca prețurile să crească moderat comparativ cu anul precedent, însă sub ritmul de creștere a salariilor.
Pe piața terenurilor, vom asista la temperarea cererii, după ce anul trecut s-au înregistrat tranzacţii de 400 de milioane de euro. Portofoliul de proiecte în plan și în stadii avansate nu estela fel de generos ca în anii precedenți și nu se prefigurează, la acest moment, anunțuri pentru noi proiecte de anvergură. În general, 2020 va fi un an echilibrat, dar este puțin probabil să rivalizeze cu volumele tranzacțiilor din perioada 2017-2019.