„Configurarea şi dimensionarea spaţiilor de lucru au înregistrat o schimbare majoră, astfel că după ce în ultimii ani spaţiul alocat pe angajat a cunoscut o scădere continuă, în următoarele decenii se va intensifica nevoia pentru spaţii de lucru colaborative, ceea ce va duce la creşterea spaţiului pe angajat cu până la o treime”, se menţionează într-un comunicat al companiei.
Raportul Colliers indică o accentuare a factorilor care influenţează cererea pentru spaţiile de birouri la nivelul Europei.
„Astfel, pe de o parte, numărul persoanelor care îşi desfăşoara activitatea în birouri va scădea cu aproximativ 25%, pe fondul popularizării modalităţilor de lucru de la distanţă. De cealaltă parte, însă, spaţiul total alocat unei persoane va creşte cu un procent cuprins între 25% şi 33%. Evoluţiile diferite ale celor doi factori vor conduce, în final, la o contrabalansare a eroziunii cererii, având ca rezultat menţinerea sau chiar majorarea cererii pentru spaţiile de birouri în viitor”, apreciază autorii studiului.
Avansul tehnologic şi diversificarea activităţilor profesionale vor avea un impact considerabil asupra felului în care este configurat mediul de lucru, o tendinţă tot mai vizibilă şi pe piaţa românească.
„Se observă o scădere a interesului pentru spaţiile de lucru tradiţionale, în timp ce atenţia este îndreptată tot mai mult către birourile flexibile, care pot fi uşor adaptate eventualelor schimbări survenite în dimensiunea, activitatea sau strategia companiei”, a declarat Maria Florea, associate director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International România.
Întrucât reducerea costurilor cu chiria reprezintă una dintre principalele măsuri luate de companii pentru creşterea profitului net, vor exista şi în viitor presiuni pentru utilizarea de tehnologii şi soluţii de amenajare flexibile, în scopul diminuării spaţiului ocupat.
În acelaşi timp, motivarea şi creşterea productivităţii personalului vor reprezenta o prioritate pentru companii. În aceste condiţii, capacitatea dezvoltatorilor şi a proprietarilor de a pune la dispoziţie un spaţiu flexibil şi sustenabil, care să corespundă celor mai variate cerinţe – ale chiriaşilor şi ale investitorilor deopotrivă – va fi condiţia de bază pentru un portofoliu imobiliar de succes, conform sursei citate.