Colliers: Schimbările politice au amânat cu peste 6 luni încheierea unor tranzacţii cu terenuri
„Dacă o tranzacţie în care terenul dispunea de PUZ şi autorizaţie de construcţie a fost finalizată în circa 2-3 săptămâni, au fost situaţii în care închiderea tranzacţiei a depins de obţinerea PUZ-ului, ceea ce a prelungit durata tranzacţiei până la aproape 18 luni. Din acest punct de vedere, 2012 a fost cel mai problematic, instabil şi imprevizibil an de până acum, dat fiind că schimbările din plan politic au dat peste cap calendarul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, amânând cu mai mult de jumătate de an închiderea multor tranzacţii”, au declarat într-un comunicat reprezentanţii Colliers.
Ca tendinţă generală pe piaţa de terenuri în 2012, durata media de derulare şi închidere a unei tranzacţii a devenit strict dependentă de obţinerea unui PUZ sau, în unele cazuri, a autorizaţiei de construcţie.
În acest an, numărul tranzacţiilor cu terenuri în Bucureşti a rămas destul de limitat, la fel ca în anii anteriori.
Zona Aviaţiei din Bucureşti a fost preferata investitorilor imobiliari în ultimele două luni, fiind tranzacţionate patru terenuri în această arie, în special pentru dezvoltări de birouri, iar alte 2-3 tranzacţii fiind în stadiu avansat de negociere, potrivit Colliers.
„Zona din jurul staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Capitală a intrat puternic în radarele investitorilor, ultimele luni din 2012 înregistrând 4 tranzacţii cu terenuri în această zonă, în timp ce alte 2-3 tranzacţii sunt în stadiu foarte avansat al discutiilor. Terenurile care au rămas nevândute sunt de regulă cele care întâmpină probleme – sunt blocate de credite mari la bănci sau se confruntă cu o diferenţă foarte mare între preţul dorit de proprietar şi cel rezultat din calculele de fezabilitate ale potenţialilor cumpărători”, a declarat Sînziana Oprea, senior associate în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International Romania.
Doar departamentul de terenuri din cadrul Colliers International România a intermediat vânzarea a trei terenuri situate în zona Aviaţiei din Bucureşti în ultimele două luni, valoarea cumulată a tranzacţiilor fiind de aproximativ 16 milioane de euro.
„Având în vedere stocul de birouri anunţat şi nivelul avansat al preînchirierilor în zonă, regiunea prezintă un interes deosebit în special pentru dezvoltatorii clădirilor de birouri. Activitatea de tranzacţionare înregistrate în acest an confirmă această tendinţă, 3 din 4 tranzacţii cu terenuri încheiate în zona Aviaţiei vizând dezvoltarea de clădiri de birouri”, se menţionează în comunicat.
Preţurile la care s-au cumpărat terenuri în zonă au variat într-un interval foarte mare, în funcţie de potenţialul de dezvoltare pe termen scurt şi mediu şi riscul asumat de investitor.
Astfel, terenurile poziţionate la bulevard, în proximitatea gurii de metrou, ideale pentru dezvoltarea proiectelor de birouri, au fost tranzacţionate la preţuri cuprinse între 750 şi 900 euro/mp, în timp ce un teren situat în plan secundar a fost achizionat cu scopul dezvoltării unui proiect rezidenţial la un preţ de circa 100 euro/mp.