Preşedintele Juan Manuel Santos a dispus desfăşurarea suplimentară a 2.120 de agenţi ai forţelor de ordine de-a lungul celor peste 2.200 de kilometri de frontieră comună.
Vom ‘impune mai multe controale migratorii şi mai stricte cu scopul ca intrarea venezuelenilor (…) să fie controlată, ordonată şi, foarte important, legală’, a declarat şeful statului în cursul unei vizite în oraşul de frontieră Cucuta (est).
Aceste efective ale armatei terestre, marinei şi armatei aerului ‘vor avea ca principal obiectiv să întărească controlul’ în punctele unde sute de migranţi trec ilegal frontiera şi unde operează grupări criminale, precum şi contrabandişti, a adăugat el.
De acum înainte, venezuelenii vor trebui să prezinte un paşaport sau o carte migratorie pentru a intra pe teritoriul columbian. Cei care se află deja în această ţară vor trebui să se prezinte autorităţilor pentru a fi înregistraţi.
În plus, guvernul va înceta să mai acorde autorizaţii de mobilitate frontalieră create la origine pentru a facilita deplasarea persoanelor care trăiesc în această regiune.
Potrivit serviciului columbian pentru migraţie, peste 550.000 de venezueleni trăiesc în Columbia legal sau clandestin, iar numărul acestora este aşteptat să depăşească un milion la sfârşitul semestrului.
Juan Manuel Santos a apreciat că situaţia din Venezuela este o ‘tragedie’ şi i-a îndemnat pe columbieni să evite xenofobia şi actele ‘ostile’ faţă de migranţi.
Columbia se află în fruntea ţărilor care au accentuat presiunea internaţională asupra guvernului preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro pe care l-a calificat ca fiind o ‘dictatură’.
În cursul vizitei efectuate luna trecută în Columbia, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a recunoscut impactul afluxului de venezueleni şi a propus un sprijin umanitar guvernului de la Bogota