Comandant NATO: Acţiunile Rusiei în Ucraina nu sunt unele defensive, ci de atac

În numai câteva luni, Rusia a reuşit să-şi folosească forţele militare, politice şi economice pentru a destabiliza fundamental o ţară europeană şi a modifica frontiere recunoscute de comunitatea internaţională, anexând în mod ilegal Crimeea, notează, într-un articol publicat în The Wall Street Journal şi preluat de Inosmi.ru, generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO în Europa.
Economica.net - vin, 18 iul. 2014, 06:47
Comandant NATO: Acţiunile Rusiei în Ucraina nu sunt unele defensive, ci de atac

În opinia lui Breedlove, aceste schimbări atrag consecinţe majore pentru viitor şi lansează o serioasă provocare la adresa modului în care Europa şi-a dezvoltat stabilitatea şi securitatea după ‘războiul rece’.

După cum subliniază comandantul forţelor NATO în Europa, ‘acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina şi în jurul Ucrainei nu au avut un caracter defensiv şi nu sunt astfel nici acum’, ci este vorba despre ‘o operaţiune ofensivă în spiritul secolului al XXI-lea şi cu utilizarea instrumentelor secolului al XXI-lea’ pentru atingerea ţelurilor politice ale Rusiei.

‘Anexarea Crimeii’ a fost, potrivit lui Breedlove, parte a unei strategii minuţios gândite, în care elementele clasice ale doctrinei militare sovietice s-au îmbinat cu instrumente, tactica şi potenţialul secolului al XXI-lea.

Acţiunile Rusiei îndepărtează Europa de concepţia unităţii şi libertăţii, iar NATO de ‘realizarea concepţiei de parteneriat strategic cu Rusia în soluţionarea problemelor de securitate europeană şi globală’, potrivit generalului.

Breedlove îşi exprimă speranţa într-o reglementare politică a crizei ucrainene, chiar dacă ‘Rusia a distrus încrederea la întărirea căreia au muncit mulţi atâta vreme’.

Potrivit generalului american, în timpul summitului NATO din septembrie există şansa ca Alianţa să se adapteze la noua strategie a Rusiei, aprobând schimbări pe termen lung în ceea ce priveşte doctrina şi capacitatea sa de reacţie. Desigur, acest lucru necesită investiţii, însă, după cum subliniază Breedlove, ‘investiţiile în menţinerea valorilor de bază ale Alianţei şi a modului nostru de viaţă sunt la fel de importante ca în 1949, când a fost înfiinţată NATO’.

Te-ar mai putea interesa și
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) își adaugă în portofoliul de produse fără fum, destinate exclusiv......
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
E oficial. Călin Georgescu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2024
Rezultate finale oficiale. După numărarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, candidaţii Călin ...
Evenimentele iernii 2024
Evenimentele iernii 2024
Iarna anului 2024 aduce o mulțime de evenimente interesante în România și în alte locuri din Europa! Aici sunt câteva ...