Potrivit cotidianului american, care citează înalţi funcţionari americani, preşedintele rus Vladimir Putin nu a participat la aceste conversaţii, care au avut loc în timp ce retorica nucleară din partea Rusiei se intensifica, iar forţele militare ruse sufereau eşecuri pe câmpul de luptă.
Faptul că liderii militari ruşi de rang înalt au abordat această temă – scrie The New York Times – a alarmat administraţia preşedintelui american Joe Biden, deoarece confirma frustrarea generalilor ruşi din cauza erorilor tactice şi sugera că ameninţările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare s-ar putea materializa.
Totuşi, funcţionarii americani au declarat că nu au observat dovezi că ruşii ar amplasa arme nucleare sau ar lua alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac. Şi nici nu au descris scenariile pe care le-au avut în calcul liderii militari pentru folosirea ipotetică a unei arme nucleare.
Ziarul american a amintit totuşi că directorul CIA, William J. Burns, ar fi declarat anterior că ”disperarea potenţială” a lui Putin de a obţine victoria în Ucraina şi eşecurile în război ar putea determina Rusia să folosească aceste arme.
Pe de altă parte, John Kirby, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, a refuzat să comenteze cu privire la ”detaliile acestei relatări”, a menţionat The New York Times.
”Am spus clar încă de la început că toate comentariile Rusiei cu privire la folosirea potenţială a armelor nucleare sunt foarte îngrijorătoare şi le luăm în serios”, a declarat Kirby, care a adăugat că administraţia SUA continuă ”să monitorizeze subiectul cât mai bine cu putinţă şi nu vedem indicii că Rusia se pregăteşte pentru aşa ceva”.
Pentagonul estimează că Rusia are un arsenal de până la 2.000 de arme nucleare tactice, menite să fie folosite pe câmpul de luptă împotriva forţelor convenţionale.