Comănescu are concurenţă. Două firme străine sunt interesate să construiască o centrală nouă la Mintia

GSP Power, compania omului de afaceri Gabriel Comănescu, care intenționa să construiască o nouă centrală pe gaze la Mintia, nu este singura interesată de proiect. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, într-un interviu pentru Agerpres, că mai sunt două companii interesate.
Mihai Nicuţ - mie, 09 iun. 2021, 12:07
Comănescu are concurenţă. Două firme străine sunt interesate să construiască o centrală nouă la Mintia

Ce a spus ministrul despre centrala de la Mintia

“Centrala de la Mintia este o centrală care figura în adresa pe care Comisia Europeană ne-a trimis-o că funcţionează fără autorizaţie de mediu. Am fost notificaţi că urmează acţiunea de infringement şi direct tribunalul de la CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, n.r.) şi a trebuit să luăm decizia opririi centralei de la Mintia. Am notificat lichidatorul judiciar pentru a nu vinde termocentrala de la Mintia la fier vechi.

Cine va cumpăra această termocentrală să se oblige că va pune în locul ei altceva de producere a energiei electrice pe gaz natural până în 800 MW. Este un punct important pentru noi, pentru Sistemul Energetic Naţional, este în interiorul arcului carpatic şi injecţia în sistem de acolo este foarte importantă.

La nivelul Ministerului Energiei ne-au venit deja două solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia, la punerea unei noi capacităţi de funcţiune. Ne-au notificat şi pe noi, şi pe lichidatorul judiciar. Sunt două companii mari, potente, care doresc să investească în termocentrala de la Mintia.

Este o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud

Recent, Gabriel Comănescu a spus că GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor termocentralei Mintia, unde intenționează să construiască o centrală de producție de energie pe gaze similară celor două cuprinse în PNRR, de la Halânga și Constanța.

“Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat Comănescu.

Termocentrala Mintia Deva, parte a falimentarului Complex Energetic Hunedoara, a intrat oficial în conservare, oprită fiind încă din luna februarie. Avantajul pentru companii interesate de o nouă investiție aici ar fi accesul facil la infrastructură (gaz, apă, acces la rețeaua Transelectrica prin stația deja existentă).

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...