Comănescu: Experiența cu Canada va servi și în acordul cu SUA

Economica.net
21 10. 2016
pasaport_54162100_31232200

Oficialul a mai afirmat că de experiența în negocierea cu Canada va trebui să se țină cont și în viitoarele negocieri privind Tratatul de Liber Schimb cu Statele Unite ale Americii.

Invitat de Ovidiu Nahoi în emisiunea Decriptaj, Lazăr Comănescu a precizat că partenerii europeni, în frunte cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini, susțin demersurile României și Bulgariei.

„Mai întâi de toate, Românie este în interiorul Uniunii Europene unul dintre susținătorii puternici ai unui cadru transatlantic solid pentru investiții și comerț liber. Asemenea aranjamente, fie că vorbim de acortul cu Canada, CETA sau despre cel cu Statele Unite, TTIP, trebuie să se bazeze pe principii specifice lumii democratice. Dar nu putem gândi un astfel de acord în condițiile în care doar o parte dintre cetățenii Uniunii Europene beneficiază de prevederile liberei circulații. Ar însemna să acceptăm din start o discriminare. Acesta este elementul central pentru care am discutat și discutăm în continuare cu partenerii noștri canadieni. Iar eu cred că avem motive să fim optimiști că până la urmă se va găsi o formulă de compromis, care să ne permită să semnăm și apoi să ratificăm acordul cu Canada. Pentru că, o repet, un asemenea acord este în beneficiul economiei românești”.

„Nu este vorba despre un blocaj din partea noastră, ci despre discuții pentru a găsi o formulă care să poată fi semnată și ratificată. Nu voi intra aici în detalii privind Belgia, unde există vreo șapte componente instituționale implicate în ratificarea unui astfel de acord internațional. Vreau să vă spun că suntem într-o conlucrare strânsă cu Comisia Europeană, cu celelalte stete partenere. Și preşedintele Comisiei Europene, și comisarii europeni cu responsabilităţi în negocierea acestui acord fac demersuri în direcția unui tratament egal pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Inclusiv vicepreședinta Comisiei Europene, doamna Federica Mogherini, cu care am discutat pe 7 octombrie la București. Este o problemă importantă, atât economic cât și din perspectivă etică. Aceasta va fi, cu siguranță, o experienţă de care nu se va putea să nu se țină seama [în perspectiva viitorului acord de comerț cu Statele Unite ale Americii]”.