Combinatul Azomureş, amendat cu 25.000 de lei
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş, instituţia a amendat combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş cu 25.000 de lei, după o monitorizare realizată de Agenţia de Protecţie a Mediului cu autolaboratorul de la sediu.
Astfel, în perioada 16-23 august, în municipiul Târgu Mureş s-au înregistrat 21 de depăşiri ale concentraţiei maxime admise de amoniac în aer la probele de 30 de minute şi trei depăşiri ale concentraţiei maxime admise de amoniac la probe de 24 de ore, motiv pentru care reprezentanţii Gărzii de Mediu Mureş au mers în control la combinat, decizând amendarea unităţii, pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Şeful Gărzii de Mediu Mureş, Laurenţiu Cincea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că Azomureş a mai fost amendat în acest an de două ori, cu 50.000 şi 20.000 de lei, pentru poluare cu amoniac.
El a spus niciuna dintre amenzi nu a fost contestată.
„Nu mai au motive de contestare, după ce am primit autolaboratorul performant de la Ministerul Mediului. În plus, cei de la Azomureş au staţie de automonitorizare, apar depăşiri şi la ei şi valori ridicate”, a afirmat Cincea.
Purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior, a declarat, la rândul său, că depăşirile concentraţiei maxime admise de amoniac în aerul înconjurător sunt cauzate de chestiuni de ordin tehnic, legate de repornirea instalaţiilor, după cea mai importantă revizie tehnică realizată la combinat în ultimii 15 ani.
El a precizat că amenda a fost deja plătită.
„Odată cu repornirea instalaţiilor de amoniac, după cea mai importantă revizie tehnică realizată la Azomureş în ultimii 15 ani, s-au înregistrat câteva depăşiri, pentru perioade foarte scurte, la emisiile de amoniac, credem noi fără vreun efect asupra sănătăţii populaţiei din Târgu Mureş sau din împrejurimi. Este vorba de chestiuni de ordin tehnic, instalaţiile de pe platformă necesitând anumite operaţiuni pentru a atinge parametrii optimi. În acest moment concentraţiile sunt la nivelul normal, conform Autorizaţiei Integrate de Mediu. Aşteptăm un raport de la Garda de Mediu, îl analizăm şi, în funcţie de acesta, vom decide dacă contestăm amenda. Cel mai probabil nu vom contesta şi noi ne-am dat seama că au fost depăşiri, din motivele tehnice arătate”, a spus Maior.
El a anunţat, totodată, că au fost începute discuţiile cu privire la alegerea firmei care va moderniza fabricile de amoniac de pe platforma Azomureş, care face parte din programul de investiţii anunţat de compania elveţiană Ameropa, odată cu preluarea combinatului.