Combustibilii fosili vor continua să reprezinte principala resursă energetică până în 2035
Petrolul va cunoaşte o creştere constantă, de 0,9% anual, însă cota sa în mixul energetic va continua să se reducă, de la 32% în 2014 la 29% în 2035.
În Uniunea Europeană, petrolul va continua să fie combustibilul cel mai utilizat, acesta urmând să reprezinte 30% din resursele de energie primară, în 2035.
‘În contextul scăderii preţurilor petrolului şi gazelor, este important nu numai să ne adaptăm la condiţiile dificile actuale, dar şi să ne pregătim pentru viitoarele provocări’, afirmă Bob Dudley, CEO-ul BP.
În 2035, consumul de petrol, GPL şi biocombustibili va totaliza 5,115 miliarde tone echivalent petrol, în topul consumatorilor urmând să se situeze regiunea Asia Pacific, cu 2,038 miliarde tep, urmată de America de Nord, cu 976,2 milioane tep şi Europa şi Eurasia, cu 805,8 milioane tep.
Cererea de petrol va creşte cu circa 20 milioane barili pe zi, datorită majorării cererii în Asia, atât pentru transport, cât şi pentru industrie. În sectorul transporturilor, consumul de petrol va totaliza 2,715 miliarde tep în 2035, faţă de 2,304 miliarde tep în 2015, iar în industrie 1,564 miliarde tep.
Veniturile şi populaţia sunt elementele-cheie din spatele cererii în creştere de energie. Se estimează că populaţia mondială va ajunge la 8,8 miliarde persoane în 2035, ceea ce înseamnă că 1,5 milioane persoane în plus vor avea nevoie de energie. De asemenea, în 2035, China va depăşi Statele Unite ale Americii şi va deveni principalul consumator mondial de petrol, însă consumul său per capita va reprezenta 25% din cel al SUA.
Creşterea puternică a economiilor emergente va impulsiona cererea de petrol, iar mai mult de jumătate din cererea mondială de petrol va proveni din China şi India, în condiţiile în care numărul de autovehicule ale planetei se va dubla, de la 1,2 miliarde în prezent, la 2,4 miliarde autovehicule în 2035.
Majoritatea acestei creşteri se va înregistra în economiile emergente. Astfel, flota de autovehicule în ţările care nu fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) se va tripla, de la 0,5 la 1,5 milioane autovehicule. În cazul economiilor mature, creşterea va fi mai lentă, în condiţiile în care pieţe precum SUA sau Japonia vor ajunge la un nivel de saturaţie în ceea ce priveşte autovehiculele proprietate personală. Totodată, eficienţa flotei auto va creşte substanţial, urmând a se îmbunătăţi cu 2-3% pe an. Astfel, un autoturism se estimează că va avea un consum mediu de un galon (un galon britanic = 4,55 litri) la 50 de mile (1 milă =1,609 km), comparativ cu un galon la 30 de mile în prezent.
Capacitatea actuală de rafinare şi cea suplimentară planificată pentru următorii cinci ani vor fi suficiente pentru a face faţă cererii în creştere privind furnizarea de petrol şi condensat, estimată pentru următoarele două decenii, se menţionează în previziunile BP.
Combustibilii pentru transport obţinuţi din petrol vor continua să predomine şi vor reprezenta, în 2035, 88% din totalul combustibililor. Cota celorlalţi combustibili va creşte de la 7% în 2014 la 12% în 2035, gazul natural urmând să înregistreze cea mai puternică creştere (6,3% pe an).