Comerţul cu amănuntul a scăzut cu 2,7% în luna mai

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în luna mai cu 2,7% faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 09:00
Comerţul cu amănuntul a scăzut cu 2,7% în luna mai

Mai mult, şi datele ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate arată o scădere cu 3%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,4 %, respectiv cu 3,3%.

În primele cinci luni din 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut ca serie brută faţă de perioada similară a anului trecut cu 0,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a rămas la nivelul perioadei din anul precedent.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 2,7%, datorită reducerii vânzărilor de produse nealimentare (-5,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,0%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,9%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 3,0%, datorită reducerii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,6%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-6,0%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2013, comparativ cu luna mai 2012, a înregistrat o scădere cu 4,4% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-13,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-2,5%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2013, comparativ cu luna mai 2012, a înregistrat o scădere cu 3,3% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-11,9%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-0,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete),
serie brută, în perioada ianuarie-mai 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a înregistrat o scădere cu 0,5% datorată scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,8%). Creşteri s-au înregistrat la vânzările de produse nealimentare (+1,6%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,0%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe total, s-a menţinut la nivelul perioadei corespunzătoare din anul precedent. Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+2,7%) şi de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 4,9%.

Datele au fost colectate de la circa 1.519 operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul. Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de ą 3%. Datele sunt provizorii şi periodic pot fi revizuite pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

Te-ar mai putea interesa și
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Stop la gazul rusesc! Transportul pe teritorul Ucrainei a încetat, anunţă operatorul ucrainean şi Gazprom
Ucraina a oprit miercuri, la ora 05:00 GMT, transportul gazelor naturale ruseşti pe teritoriul său, potrivit informaţiilor furnizate de operatorul de gaze ucrainean, transmite EFE....
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Franţa – Preşedintele Macron anunţă referendumuri cu privire la „probleme importante”, în 2025
Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat marţi, într-un discurs televizat, cu prilejul urărilor de Anul Nou, că în 2025 ...
România – în Schengen, după 18 ani de la integrarea în UE. Care sunt punctele de frontieră fără controale
România – în Schengen, după 18 ani de la integrarea în UE. Care sunt punctele de frontieră fără controale
România este, începând din noaptea de marţi spre miercuri, de la ora 00,00, membru cu drepturi depline al Spaţiului ...
Prețurile carburanților au crescut azi, matematic cu cât a crescut acciza. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile carburanților au crescut azi, matematic cu cât a crescut acciza. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au crescut în prima zi a anului, ca efect al aplicării noii accize, majoare prin decizie ...