Comerţul electronic din România a ajuns la valoarea de 11,7 miliarde de euro, în 2024

Valoarea comerţului electronic din România reprezintă 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), în acest an, echivalentul a 11,7 miliarde de euro, informează marţi Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO), care citează estimările raportului European E-commerce 2024.
AGERPRES - mar, 17 dec. 2024, 11:50
Comerţul electronic din România a ajuns la valoarea de 11,7 miliarde de euro, în 2024

Potrivit unui comunicat al ARMO, România se clasează astfel pe locul trei în Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Cehia.

„Dezvoltarea comerţului electronic reflectă adaptabilitatea întreprinderilor şi interesul tot mai mare al consumatorilor pentru soluţii digitale. Aderarea României la Spaţiul Schengen în 2025 va crea noi oportunităţi, accelerând livrările transfrontaliere şi accesul la pieţele europene”, este de părere Cristian Pelivan, director executiv al ARMO, citat în comunicat.

Astfel, sectorul comerţului electronic a creat noi oportunităţi de angajare şi sprijină creşterea sectoarelor conexe. Prin ecosistemul dezvoltat în ultimii ani, comerţul electronic este responsabil pentru mai mult de o treime din traficul de curierat şi are impact pozitiv asupra unor servicii precum logistică, fullfilment sau marketing online, scrie Agerpres.

„Comerţul electronic din România continuă să se dezvolte accelerat, consolidându-şi rolul esenţial în economie şi în viaţa de zi cu zi a consumatorilor”, afirmă ARMO.

În acest sens, datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că 72,9% dintre utilizatorii de Internet din România au realizat achiziţii online în 2024. Astfel, statistica oficială, publicată pe 11 decembrie 2024, relevă faptul că 88,6% dintre gospodăriile româneşti sunt conectate, în creştere cu 2,9 puncte procentuale faţă de anul precedent.

O creştere semnificativă a fost înregistrată în mediul rural, unde ponderea cumpărătorilor online a urcat la 67,3% (+5,9% faţă de 2023), reducând diferenţa faţă de mediul urban, unde 77,1% dintre utilizatorii de internet au plasat cel puţin o comandă online (+3,4%).

Cele mai populare categorii de produse şi servicii achiziţionate online în 2024 sunt: Îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii (78,6%), Livrări de la restaurante şi catering (36,4%), Produse cosmetice şi de îngrijire personală (34,5%), Articole sportive (20,8%), Electrocasnice şi electronice (15,8%) şi Medicamente şi suplimente alimentare (16,7%).

Lansată în anul 2010, Asociaţia Română a Magazinelor Online (ARMO) reprezintă magazinele online din România şi susţine interesele membrilor săi. ARMO a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online şi un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod de Bune Practici.

Asociaţia este membră a Ecommerce Europe, singura voce a sectorului de comerţ electronic european, ce reprezintă peste 150.000 de companii prin intermediul asociaţiilor naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Germania reduce nivelul împrumuturilor cu 13% în 2025
Germania reduce nivelul împrumuturilor cu 13% în 2025
Guvernul Germaniei va reduce anul viitor nivelul împrumuturilor cu 13%, în pofida încetinirii economiei şi a presiunilor pentru susţinerea apărării Ucrainei contra Rusiei, transmite Bloomberg....
România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum – date Eurostat
România continuă să se apropie de media UE la capitolul consum – date Eurostat
Consumul individual efectiv per capita, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), varia anul trecut între ...
Un antreprenor român mizează pe produse din făină de greieri. Investește 100.000 de euro ca unic importator al celui mai mare producător european
Un antreprenor român mizează pe produse din făină de greieri. Investește 100.000 de euro ca unic importator al celui ...
La aproximativ un an de când Comisia Europeană a introdus făina de greieri (Acheta domesticus) pe lista cu alimente noi ...
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte
Dezvoltarea instalaţiilor pe bază de energie solară în Europa a fost de doar 4% în 2024, după ani de creşteri de peste ...