Comerțul ilegal cu HFC a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor

În cadrul evenimentului Comerțul ilegal cu HFC: bune practici din statele membre UE, organizat în data de 23 noiembrie de Comitetul Tehnic European pentru Fluorocarburi (EFCTC), factorii de decizie din Instituțiile Uniunii Europene (UE) și din statele membre, precum și liderii din industrie au discutat despre cum pot stopa contrabanda cu hidrofluorocarburi (HFC).
Lidia Neagu - joi, 25 nov. 2021, 14:30
Comerțul ilegal cu HFC a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor

Contrabanda a crescut în UE, în ultimii ani, din cauza aplicării neuniforme a reglementărilor Uniunii Europene referitoare la cotele de fluor pentru produse HFC. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a face schimb de experiență și de a identifica soluții pentru a opri comerțul ilegal, crima organizată și subminarea politicii UE în materie de climă.

Experții au ajuns la concluzia că nu există o singură modalitate de a combate contrabanda cu HFC și că autoritățile trebuie să fie foarte agile: „Trebuie să ținem pasul cu traficanții. Sunt foarte inteligenți în a găsi noi oportunități de a face profituri în mod ilegal,” a declarat Ernesto Bianchi de la Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF.

Bente Tranholm-Schwarz, Șef Adjunct de Unitate, Direcția Generală Politici Climatice, Comisia Europeană, a adăugat: „Comisia își propune să spună stop acestei probleme cu ajutorul noului regulament privind gazele fluorurate, ce va fi propus anul viitor.”

Recent, unele state membre au luat măsuri eficiente pentru abordarea aceastei probleme. Konstantinos Aravossis, Secretar General pentru Mediu Natural și Apă în cadrul Ministerului Mediului și Energiei din Grecia a vorbit despre hotărârile recente adoptate de țara sa, pentru combaterea contrabandei cu HFC. Pärtel Niitaru de la Ministerul Mediului din Estonia a prezentat și măsurile planificate în țara sa, care includ amenzi mai mari și interzicerea deținerii și vânzării containerelor de unică folosință.

Din cauza naturii complicate a contrabandei cu HFC autoritățile trebuie să identifice modalități variate de abordare a problemei.

„Amenzile mai mari sunt doar o parte a puzzle-ului, dar avem nevoie și de o aplicare fermă,” a adăugat Pärtel Niitaru. Alte măsuri menționate includ dotarea autorităților vamale cu instrumentele și informațiile potrivite verificării importurilor de agent frigorific.

Schimbul de informații între autoritățile statelor membre a fost invocat ca o altă modalitate de a rămâne cu un pas înaintea traficanților de HFC. Experții au sugerat colectarea informațiilor și datelor, din mai multe surse, pentru a înțelege mai bine și a combate comercializarea ilegală a HFC-urile la intrarea în UE. Cooperarea ar asigura, de asemenea, aplicarea de măsuri ferme la toate frontierele UE, astfel încât organizațiile criminale să nu se mai poate reorienta către alte puncte de intrare în țară sau alte rute comerciale.
Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...