Comerţul modern l-a depăşit pe cel tradiţional în 2013. Retailerii au deschis circa 270 magazine noi

Economica.net
24 12. 2013
carrefourorhideea-og_38416200

Potrivit datelor GfK, comerţul modern a ajuns la 53% din total piaţă, de la 49% anul trecut, depăşindu-l pentru prima dată pe cel tradiţional.

Cea mai mare pondere în comerţul modern este deţinută de hipermarketuri – 28%, urmată de supermarketuri – 13%, discounteri – 9%, cash&carry – 1% şi magazine de proximitate – 2%.

Şi în acest an, marii retalerii au continuat extinderea reţelelor, în special a celor de supermarketuri, magazine de proximitate şi unităţi de discount, care au cumulat peste 95% din deschideri.

Cel mai activ retailer a fost şi în acest an Mega Image, parte a grupului belgian Delhaize, care a plusat cu 104 magazine noi, cu 16 mai multe decât deschiderile de anul trecut, dintre care 37 supermarketuri Mega Image, 66 magazine de proximitate Shop&Go şi o unitate dedicată produselor congelate, AB Cool Food. Belgienii şi-au concentrat extinderea pe Bucureşti. Reţeaua Mega Image numără în prezent 296 de unităţi la nivel naţional.

Locul secund este adjudecat de Profi, deţinut de fondul de investiţii polonez Enterprise Investors, care s-a extins cu 63 de supermarketuri noi şi ajuns la 207 unităţi. Profi operează trei concepte de magazine: Profi, Profi Mall şi Profi City. Profi a fost şi unul dintre cei mai activi retaileri pe partea de preluări, achiziţionând de la începutul anului 6 magazine Alimrom din Cluj-Napoca şi cinci unităţi Pita în Botoşani.

Pe trei se regăseşte Carrefour, care a inaugurat în acest an 52 de magazine din toate cele trei formate pe care le operează, dar cu accent pe magazinele de proximitate. De la începutul anului, retailerul francez a deschis 38 de magazine de proximitate Express, majoritatea operate în franciză, 13 supermarketuri Market şi un hipermarket la Galaţi.

De asemenea, Carrefour a fost primul retailer care şi-a deschis magazin online cu produse din toate categoriile FMCG. Lansat oficial la sfârşitul lunii iulie, serviciul este disponibil pentru Bucureşti şi localităţile limitrofe, cu livrarea la domiciliu, putând fi comandate peste 10.000 de produse.

Carrefour are un total de 160 de magazine, dintre care 25 hipermarketuri Carrefour, 78 supermarketuri Market, 56 magazine de proximitate Express şi un magazin online.

Următoarele locuri sunt ocupate de discounteri, Lidl şi Penny, cu câte 15 deschideri noi în acest an. Astfel, Lidl încheie anul 2013 cu 169 de magazine, iar Penny cu 149.

Poziţia a şasea, după ritmul de extindere, este adjudecată de Billa, cu 10 unităţi noi, care au dus lanţul de supermarketuri la 80 de unităţi. Retailerul, parte a grupului german REWE, a continuat şi în acest an procesul de modernizare a unor unităţi existente.

Segmentul hipermarketuri a fost mai sărac în extinderi în acest an: Kaufland a deschis opt magazine, în Paşcani, Fălticeni, Rădăuţi, Galaţi, Petroşani, Ploieşti şi Bucureşti, şi a ajuns la 89 de unităţi, Cora a inaugurat două magazine, la Constanţa şi Ploieşti, şi Carrefour o unitate, la Galaţi.

Cora, care deţine 12 hipermarketuri, s-a extins şi pe online, în decembrie lansând conceptul drive, găzduit de magazinul Lujerului. Prin intermediul coradrive.ro, clienţii pot să cumpere produsele online şi le ridică ulterior din magazin.

În cazul Auchan, în septembrie a fost finalizată tranzacţia prin care a preluat 20 de hipermarketuri real, din care a rebranduit şapte unităţi: două din Capitală, Pallady şi Vitan, unul în Braşov, unul în Oradea, unul în Constanţa, unul în Sibiu şi unul în Satu Mare.

Retailerul a anunţat că va rebrandui cele 20 de hipermarketuri Real în mai puţin de un an, cu o investiţie de 40 milioane euro. Auchan România, în noua sa dimensiune, înseamnă 31 de magazine deschise şi alte două în construcţie.

În urma tranzacţiei, grupul Metro a mai rămas cu patru hipermarketuri real, în Arad, Constanţa Nord, Oradea Episcopia Bihorului şi Suceava, care îşi vor continua activitatea în cadrul companiei Real Hyper Magazine SRL.

Şi ajungând la segmentul cash&carry, anul acesta, la fel ca în 2012, nu a fost deschisă nicio astfel de unitate, Metro concetrându-se pe dezvoltarea reţelei de magazine de proximitate în franciză „La doi paşi”, care a ajuns la circa 670 de unităţi, iar Selgros pe remodelarea magazinelor existente.

Reţeaua Metro Cash & Carry România numără 32 de magazine în 24 de oraşe, iar cea a Selgros Cash&Carry România, parte din grupul elvețian TransGourmet Holding SE, 19 magazine.

Totuşi, au fost reţele care, pe lângă deschideri, au închis unităţi neperformante, precum Profi (4 magazine) şi Penny Market (un magazin).

Sumarizând, numărul magazinelor din comerţul modern a depăşit în acest an pragul de 1.000 de unităţi, situându-se la circa 1.250 (supermarketuri, hipermarketuri, discounteri şi magazine de proximitate). Dacă se adaugă şi cele 670 de magazine La doi Paşi, totalul depăşeşte la 1.900 de unităţi.

Potrivit datelor GfK, românii nu au mai putut absorbi în acest an inflaţia în consumul de bunuri de larg consum (FMCG) şi au început să cumpere produse mai ieftine, ceea ce a dus la o creştere uşoară, cu 1%, în valoare, a consumului total de FMCG, comparativ cu 2012.

Valoarea pieţei de retail se situa anul trecut la 17,2 miliarde euro.