România se numără printre ţările cu cea mai mică pondere a persoanelor care fac cumpărături online, mai arată studiul, însă, cu toate acestea, ARMO estimează că, în acest an, comerţul online din România va depăşi 2,5 miliarde de euro şi are potenţialul de a-şi dubla valoarea până în 2020, cu condiţia creşterii investiţiilor şi a sprijinului autorităţilor pentru dezvoltarea aptitudinilor digitale în rândul populaţiei, coroborată cu cea a infrastructurii digitale.
‘Evoluţia comerţului online în România este încurajatoare, însă avem nevoie de investiţii în forţa de muncă, în dezvoltarea de aptitiduni digitale, dar şi a infrastructurii, fundamentale pentru asigurarea unui ritm bun de creştere, nu doar a comerţului online, ci a economiei, în general’, a declarat Florinel Chiş, director executiv Asociaţia Română a Magazinelor Online.
Anul trecut, comerţul electronic a totalizat 2,05 miliarde de euro în România. La nivel european, creşterea a fost de 15%, până la o valoare de 530 miliarde de euro. Ţările din Europa Centrală şi de Est au obţinut cea mai mare creştere a vânzărilor online în 2016. Astfel, comerţul electronic în Slovacia şi Estonia a crescut cu 35%, Ucraina a înregistrat o creştere de 31%, iar în Polonia şi Bulgaria a crescut cu 25%.
Marea Britanie conduce topul ţărilor din vestul Europei, generând anul trecut aproximativ 33% din vânzările online europene. De altfel, pe pieţele mature, ponderea persoanelor care cumpără online este cea mai ridicată: 87% în Marea Britanie, 84% în Danemarca şi 82% în Germania. Pentru anul curent, studiul anticipează menţinerea ritmului de creştere pentru comerţul online la nivel european, respectiv 14%, până la o valoare de 602 miliarde de euro. Pentru România, ARMO estimează o creştere de 24%, la peste 2,5 miliarde de euro.
De asemenea, raportul relevă că, la nivel european, proporţia companiilor cu mai mult de 10 angajaţi care au un site web este în continuă creştere: de la 67% din totalul companiilor de retail în 2010, la 77% în 2016. Cu toate acestea, doar 18% vând prin intermediul site-ului web. Cumpărăturile online sunt mai populare în rândul tinerilor – două treimi dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani cumpără frecvent online, faţă de doar o treime dintre persoanele cu vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani.