Consumatorii se obişnuiesc tot mai mult să cumpere din afara ţării, iar creşterea comerţului online transfrontalier până în anul 2020 este estimată la 25%, a arătat Sorin Mihai Nistor, director comercial la firma de curierat DHL.
Datele la nivel global indică un număr de 1,6 miliarde clienţi online la nivelul anului 2018, se estimează că se vor cheltui 3.400 de miliarde de dolari până în 2019 şi respectiv 900 de miliarde de dolari vor fi cheltuiţi pe cumpărături internaţionale până în 2020.
Comportamentul consumatorilor se schimbă – ei vor să primească totul ‘la cerere’, în orice moment, în orice loc şi să cumpere de oriunde, a subliniat Nistor, care a adăugat că se estimează că 58% dintre utilizatorii internetului vor face cumpărături online până în 2019, iar clienţii care aleg opţiuni de livrare expres sau internaţionale vor avea un coş de cumpărături de valoare mai mare.
Comerţul online ia amploare şi în România – în 2017 românii au cheltuit 2,5 miliarde euro în mediul online, iar preţul mediu al unei tranzacţii online este de 60 de euro. 61% dintre utilizatorii români de internet preferă achiziţiile online, în timp ce 34% merg încă în magazinele offline pentru cumpărături.
În cazul comerţului online în România, topul ţărilor pentru importuri este condus de SUA, China şi Germania, iar la exporturi de către Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Reprezentantul DHL recomandă proprietarilor de magazine online să ofere opţiunea de expedieri internaţionale şi de livrare expres, să fie flexibili cu variantele de expediere şi să ofere servicii de urmărire a expedierilor.