Comerţul UE, afectat sever de pandemie în 2020

În 2020, comerţul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost puternic afectat de pandemia de coronavirus (COVID-19), fiind înregistrate scăderi semnificativ atât la exporturi (9,4%) cât şi importuri (11,6%), comparativ cu 2019, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - joi, 25 mart. 2021, 13:12
Comerţul UE, afectat sever de pandemie în 2020

În ultimul deceniu, rata de creştere a exporturilor, după ce a înregistrat valori ridicate (12% în 2011 şi 9% în 2012), a rămas pozitivă până în 2019, înainte de a scădea puternic în 2020. Rata de creştere a importurilor a atins un vârf în 2011 (12%), urmat de fluctuaţii reduse între 2012 şi 2015, înainte de a creşte semnificativ în 2017 şi în 2018, şi încheind deceniul cu un sever declin în 2020.

Anul trecut, UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 217 miliarde de euro. În ultimul deceniu, după ce a înregistrat un deficit redus în 2011, UE a înregistrat continuu excedent al balanţei comerciale, care a atins nivelul de vârf de 264 miliarde de euro în 2016. Excedentul s-a redus în 2017 şi în 2018, apoi a urcat din nou în 2019 şi în 2020.

Majoritatea statelor membre UE au făcut comerţ în special în interiorul pieţei unice europene. Proporţia fluxurilor intra-UE şi extra-UE în comerţul total cu bunuri a variat considerabil în rândul ţărilor membre ale blocului comunitar, reflectând legăturile istorice şi localizarea geografică.

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a comerţului intra-EU atât pentru importuri cât şi pentru exporturi a fost anul trecut în Luxemburg. În contrast, Irlanda a fost ţara membră a blocului comunitar cu cea mai ridicată pondere atât pentru importurile cât şi pentru exporturile cu ţările terţe, ceea ce nu este surprinzător, ţinând cont că este principalul partener comercial al Marii Britanii.

În 2020, Olanda a fost punctul de intrare în UE, importând cea mai ridicată pondere de bunuri din ţările terţe, pe care le-a expediat în interiorul blocului comunitar. În contrast, Ciprul a avut o pondere importantă de bunuri importate din statele membre UE, iar cea mai ridicată pondere a fost exportată în afara blocului comunitar.

Te-ar mai putea interesa și
Un gigant intră în România. 118 metri lungime, 753 de tone – Ce restricţii de circulaţie vor fi pentru „mamutul” care se duce la termocentrala de la Mintia
Un gigant intră în România. 118 metri lungime, 753 de tone – Ce restricţii de circulaţie vor fi pentru „mamutul” ...
Al şaselea şi ultimul transport agabaritic, cu masă totală de 753 de tone, care are ca destinaţie Termocentrala Mintia, va intra în ţară pe la Nădlac, sâmbătă, astfel că autorităţile......
Vreme neașteptat de rece în weekendul turului II al alegerilor prezidențiale
Vreme neașteptat de rece în weekendul turului II al alegerilor prezidențiale
Vremea va fi neobișnuit de rece pentru luna mai în acest sfârșit de săptămână în Capitală, potrivit meteorologilor ...
Cum vor cei din EAU să construiască cel mai mare campus de AI din afara SUA
Cum vor cei din EAU să construiască cel mai mare campus de AI din afara SUA
Emiratele Arabe Unite vor construi cel mai mare campus de inteligență artificială din afara SUA, ca parte a unui acord ...
Romgaz cere în instanță dizolvarea Greenpeace România
Romgaz cere în instanță dizolvarea Greenpeace România
Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București, care este implicată alături de OMV Petrom în proiectul ...