Comisar european: Euro este prea puternic faţă de dolar. Rolul BCE trebuie regândit
Săptămâna trecută, euro s-a depreciat la 1,3915 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni.
‘La un curs de 1,40 dolari, euro afectează economiile din Spania, Italia, Franţa şi, pe termen lung, Germania. Înaintea alegerilor europene trebuie să începem o dezbatere pe acest subiect. Nu putem avea o politică industrială fără a regândi situaţia euro’, a afirmat Antonio Tajani.
Acesta a adăugat că este conştient de temerile Germaniei privind inflaţia, dar trebuie lărgit mandatul Băncii Centrale Europene pentru a include stabilitatea preţurilor în condiţiile unui şomaj scăzut, aşa cum prevede mandatul Rezervei Federale a SUA (Fed).
Marţi, euro se tranzacţiona la peste 1,38 dolari pe unitate.
Luna aceasta, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a dat asigurări că viitoarele decizii ale BCE ar putea ajuta la deprecierea euro şi la scăderea ratelor dobânzilor, atenuând riscul ca inflaţia să nu revină la nivelul dorit de autorităţile de politică monetară.
În februarie 2014, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,8%, comparativ cu luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare publicată recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Nivelul preţurilor de consum în cele 18 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, iar inflaţia scăzută permite BCE să menţină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.
‘Deciziile adoptate de BCE creează, de fapt, posibilitatea relaxării politicii monetare, deoarece ratele reale ale dobânzilor ar urma să scadă în viitor. În acelaşi timp, diferenţa dintre rata dobânzii în zona euro şi restul lumii va scădea probabil, punând presiune asupra ratelor de schimb’, a afirmat Mario Draghi la Viena.
Conform prognozelor anunţate în 6 martie de BCE, rata inflaţiei în zona euro se va menţine sub ţinta de 2% până în 2016, inclusiv. În acest an, preţurile în zona euro ar urma să se majoreze cu un procent (mai puţin decât avansul de 1,1% preconizat anterior) şi cu 1,3% în 2015.
Estimările privind inflaţia sunt foarte aşteptate, deoarece joacă un rol important în aprecierile pe care le fac guvernatorii băncilor centrale cu privire la perspectivele zonei euro, care, la rândul lor, sunt cruciale pentru deciziile de politică monetară.