Comisar european: Marea Britanie nu poate introduce restricţii unilaterale pentru români

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, a declarat că Tratatele UE sunt clare şi nicio ţară membră nu poate impune restricţii unilaterale, referindu-se la posibilitatea ca Marea Britanie să impună restricţii suplimentare pentru români şi bulgari.
Economica.net - mie, 09 ian. 2013, 10:13
Comisar european: Marea Britanie nu poate introduce restricţii unilaterale pentru români

„Opinia mea este că Tratatele sunt foarte clare, României şi Bulgariei li se aplică aceleaşi reguli care s-au aplicat şi aşa-zisului val anterior de aderare, cu zece state, printre care Polonia, Cehia şi altele. Toate restricţiile pentru acestea au expirat în mai 2011. Şi de fapt aceleaşi reguli se vor aplica şi Croaţiei, care va adera la UE în vară. Nu există nicio cale de a schimba aceste lucruri şi trebuie să apreciem o consecvenţă în domeniu”, a declarat marţi Laszlo Andor, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, întrebat despre posibilitatea ca Marea Britanie să introducă restricţii pentru muncitorii români şi bulgari, având în vedere declaraţia premierului David Cameron de la sfârşitul săptămânii trecute.

Totodată, întrebat dacă Marea Britanie va fi sancţionată de Comisia Europeană în caz că va introduce totuşi aceste restricţii, oficialul european a subliniat că „niciun stat membru nu poate impune restricţii unilaterale”.

De asemenea, Laszlo Andor a subliniat că la finalul acestui an vor expira toate restricţiile de muncă, în toate statele membre UE, pentru lucrătorii din România şi Bulgaria.

Conform Tratatelor de aderare a României şi Bulgariei, restricţiile de muncă au putut fi aplicate de ţările membre pentru o perioadă de şapte ani de la momentul aderării, ianuarie 2007, în vederea protejării pieţelor de muncă locale.

Cele nouă ţări UE care mai menţin în acest moment restricţii parţiale sau integrale pentru lucrătorii români şi bulgari sunt Marea Britanie, Germania, Spania, Franţa, Olanda, Belgia, Austria, Luxemburg şi Malta.

Premierul David Cameron a propus, într-un interviu difuzat în week-end de BBC, înăsprirea condiţiilor de obţinere a indemnizaţiilor sociale de către imigranţi provenind din state membre UE veniţi în Marea Britanie, a informat ziarul Huffington Post, în ediţia online.

Cameron a declarat că miniştrii Cabinetului britanic vor încerca să îngreuneze condiţiile prin care imigranţii europeni veniţi în Marea Britanie ar cere indemnizaţii sociale.

„În mod clar, unul dintre elementele asociate apartenenţei la Uniunea Europeană este cel referitior la libertăţile fundamentale – circulaţia produselor, serviciilor şi persoanelor. Există oricum restricţii privind deplasarea persoanelor în cazul apariţiei unor situaţii de excepţie. Atunci ar trebui oare să căutăm argumente care să înăsprească posibilitatea imigranţilor europeni de a veni în Marea Britanie şi a cere indemnizaţii sociale? Răspunsul franc este da, aşa ar trebui”, a spus Cameron.

De asemenea, liderul partidului britanic euroscpetic UKIP Nigel Farage a declarat luni că este „iresponsabil şi greşit” ca frontiera britanică să fie deschisă anul viitor pentru români şi bulgari, a relatat BBC News Online.

Ministrul de Interne de la Londra, Theresa May, declara în noiembrie, că Marea Britanie nu poate extinde dupa anul 2013 restrictiile pe piaţa muncii impuse românilor si bulgarilor, adăugând însă că guvernul britanic va face eforturi “pentru evitarea abuzurilor in sistemul liberei circulaţii în cadrul UE”.

Marea Britanie a fost singura ţară UE care a menţinut vizele de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari până în ianuarie 2007, la momentul aderării celor două ţări.

De asemenea, săptămâna trecută, Galina Kostadinova, avocat al serviciului UE „Europa ta – Consiliere”, a condamnat măsurile Marii Britanii cu privire la restricţionarea posibilităţii de a lucra pentru studenţii români şi bulgari, motivând că măsura este ilegală din punct de vedere al dreptului european.

Un student străin din orice colţ al lumii are dreptul de a lucra part-time pe durata studiilor şi cu normă întreagă în vacanţă, măsură care se aplica întocmai studenţilor români şi bulgari, până în 2007, când cele două ţări au aderat la Uniunea Europeană. Ulterior momentului aderării la UE, studenţii din cele două ţări s-au confruntat cu restricţii dure în ceea ce priveşte dreptul la muncă.

Românii şi bulgarii trebuie să obţină un „certificat galben”, emis de Autorităţile Britanice de Frontieră (UKBA), care confirmă dreptul de a lucra part-time, iar procesul de obţinere al acestui document poate dura până la 10 luni şi presupune reţinerea buletinului sau paşaportului, deci restricţionează, în plus, posibilitatea de a reveni în ţară. Totodată, Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate (European Health Insurance Card) nu este valabil, ci doar o asigurare privată obţinută în Marea Britanie precum şi dovada unui cont bancar în Marea Britanie sau existenţa unui sponsor.

Te-ar mai putea interesa și
Învestirea lui Trump – Stoltenberg, fosul şef NATO va participa la ceremonie
Învestirea lui Trump – Stoltenberg, fosul şef NATO va participa la ceremonie
Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, va călători la Washington pentru a participa la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump, la 20 ianuarie, informează......
Foxconn, venituri fără precedent susținute de cererea robustă pentru servere AI
Foxconn, venituri fără precedent susținute de cererea robustă pentru servere AI
Foxconn din Taiwan, cel mai mare producător de electronice contractuale din lume, a depășit așteptările de a înregistra ...
Cristian Erbașu despre facilitățile fiscale din constructii: N-a fost un moft. Urmează scumpiri, muncă la „gri” și migrarea specialiștilor
Cristian Erbașu despre facilitățile fiscale din constructii: N-a fost un moft. Urmează scumpiri, muncă la „gri” ...
Facilitățile fiscale pentru construcții, la fel ca și cele pentru IT, industria alimentară sau agricultură, nu au reprezent ...
Indonezia se alătură BRICS în care mai sunt membri Rusia, Iran, China și Africa de Sud
Indonezia se alătură BRICS în care mai sunt membri Rusia, Iran, China și Africa de Sud
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...