În aceeaşi zi vor mai fi audiaţi britanicul Jonathan Hill, ungurul Tibor Navracsics, belgianca Marianne Thyssen, cehoaica Vìra Jourová şi spaniolul Miguel Arias Canete.
Audierile comisarilor desemnaţi să facă parte din Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker se vor desfăşura în perioada 29 septembrie – 7 octombrie şi au ca scop evaluarea competenţei fiecărui candidat în domeniul în care au fost repartizaţi de Jean-Claude Juncker pe 10 septembrie.
Deşi eurodeputaţii pot vota în plenul PE numai asupra Comisiei Europene în ansamblul său, temerile lor referitoare la unii comisari europeni desemnaţi au dus în trecut la retragerea candidaturilor respective sau la redistribuirea portofoliilor în interiorul Comisiei Europene.
Înaintea audierilor din comisiile europarlamentare de specialitate, candidaţii vor trebui să răspundă în scris la cel puţin cinci întrebări până la 26 septembrie, dintre care primele două sunt comune pentru toţi comisarii şi se referă la angajamentul european, independenţa personală şi gestionarea portofoliului primit.
Cei şapte vicepreşedinţi ai CE, care nu au un portofoliu specific, dar care sunt responsabili pentru priorităţile orizontale ale UE, ar putea fi invitaţi şi în Conferinţa preşedinţilor (formată din preşedintele PE şi liderii grupurilor politice) pentru interviuri separate.
‘Ceea ce va juca un rol crucial în evaluarea noastră va fi angajamentul comisarului desemnat faţă de valorile noastre democratice, statul de drept şi direcţia spre care Europa trebuie să se îndrepte”, a menţionat liderul grupului ALDE, Guy Verhofstadt.
Spaniolul Miguel Arias Canete va simţi probabil direct reacţia eurodeputaţilor la remarcile sale sexiste. În cursul acestui an, el a fost citat ca spunând că ”este complicat să ai o dezbatere cu o femeie întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în faţa unei femei lipsite de apărare”. Canete, membru al Partidului Popular (PP) din Spania, a făcut această afirmaţie în luna mai, într-o dezbatere televizată din cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, el spunând că oponenta sa socialistă nu se ridica la nivelul său deoarece el nu putea să o atace verbal în acelaşi mod în care l-ar ataca pe liderul de atunci al socialiştilor spanioli, Alfredo Pérez Rubalcaba.
Acest caz a reamintit de cel al fostului candidat la postul de comisar european Rocco Buttiglione, nevoit să-şi retragă candidatura în 2004 după ce eurodeputaţii socialişti, liberali şi ecologişti au ameninţat că vor vota contra desemnării lui Buttiglione întrucât acesta afirmase că homosexualitatea este un păcat.
Un alt candidat ce va fi probabil atacat de oponenţii politici este Alenka Bratušek, în prezent premier al Sloveniei. O înregistrare video care circulă în reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând ‘Evviva il comunismo e la liberta”, cel mai cunoscut vers din ‘Bandiera Rossa’, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Pe înregistrare mai apar diverşi politicieni care critică Uniunea Europeană, unii dintre ei calificând forul comunitar drept ”o bandă de hoţi”.
Parlamentul European urmează să se pronunţe prin vot asupra noii Comisii Europene pe 22 octombrie. Comisia Juncker ar putea să îşi înceapă activitatea pe 1 noiembrie.