Comisarul european Michel Barnier: Băncile mici sunt problema reală a Europei
Respingând punctul de vedere al ministrului german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, potrivit căruia BCE ar trebui să supravegheze doar băncile mari din zona euro, Michel Barnier a desemnat banca britanică Northern Rock, banca spaniolă Bankia şi grupul franco-belgian Dexia drept bănci care au provocat „probleme reale”.
„Acestea nu sunt bănci de importanţă sistemică, dar aceste bănci sunt cele care pun probleme în prezent. De aceea, pentru ca o (autoritate de) supervizare unică să fie credibilă şi eficientă, trebuie să aibă dreptul de a analiza fiecare bancă’, a spus Barnier. ‘Ar trebui să tragem lecţiile care se impun din crize pentru ca niciun produs financiar şi niciun sector financiar să nu scape de o reglementare eficientă din partea unui mecanism eficient”, a adăugat comisarul european.
Michel Barnier a apreciat că o parte din activitatea de reglementare, precum protecţia consumatorilor, ar trebui să rămână de competenţa autorităţilor naţionale şi nu a BCE. De asemenea, reprezentantul executivului UE a mai spus că ţărilor membre ale Uniunii Europene situate în afara zonei euro, cum este Marea Britanie, li se va permite să-şi plaseze sectoarele bancare sub supravegherea BCE, dacă doresc acest lucru.
Barnier urmează să prezinte miercuri, în faţa Parlamentului European de la Strasbourg, liniile generale ale planului privind crearea unei autorităţi unice de supervizare bancară, ale cărui principii au fost stabilite cu prilejul Consiliului European de la finalul lunii iunie. Aceasta este condiţia necesară pentru ca viitorul Mecanism European de Stabilitate, instrument cu caracter permanent, să poată să împrumute direct băncilor, fără ca operaţiunea să se facă prin intermediul statelor, evitându-se astfel creşterea datoriilor acestora.