Comisarul european pe energie, despre BRUA: Sunt încântat că România a progresat semnificativ pentru a permite terminarea lucrărilor la timp
Este pentru al 7-lea an când Centrul Român al Energiei a reușit să atragă toată atenția asupra problemelor din energie. Invitatul special al acestei ediții a fost comisarul european pe energie, Miguel Arias Canete.
Conferinţa “Romanian Energy Day”, organizată de Centrul Român al Energiei, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene şi al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, are loc la Bruxelles, în perioada 5 – 6 iunie.
”După cum ştiţi, în sesiunea de anul trecut de la Bucureşti, am semnat acordul de finanţare de 179 de milioane de euro pentru secţiunea română a gazoductului Bulgaria-România-Ungaria-Austria, BRUA. Şi sunt încântat că România a progresat semnificativ pentru a permite terminarea lucrărilor la timp”, a declarat comisarul european pe energie, Miguel Arias Canete.
Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte în lungime de aproximativ 479 kilometri şi a trei staţii de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor). Gazoductul va traversa judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Termenul de finalizare a Fazei I a BRUA este, conform calendarului, anul 2019.
Într-o economie tot mai interconectată, diversificarea reţelelor şi resurselor energetice, inovaţia şi digitalizarea au fost temele de maxim interes ale primei zile. Iar participarea la cel mai înalt înalt nivel, atât politic, cât şi economic, cu lideri de companii nu doar din zona energetică, dar şi din domenii precum telecomunicaţiile sau industria auto arată importanţa strategică a evenimentului.
Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei a adăugat: ”Eu cred că este important ca acest eveniment, Romanian Energy day, a reușit să dovedească continuitate, perseverență și, prin prezenta comisarului Canete, prin prezenta miniștrilor din România, precum și a membrilor Parlamentului European sau a doamnei comisar Corina Crețu, demonstrăm că Romanian Energy Day a devenit un eveniment emblematic pentru energie la Bruxelles. Chiar dacă evenimentul are un caracter de politici energetice, ceea ce specialistii de azi și politicienii prezenți discută despre importanța și continuitatea în energia consumatorilor. Oamenii de acasă trebuie să înțeleagă că există o preocupare importantă, pe care atât Uniunea Europeana, cât și specialițtii noțtrii, politicienii o acordă atât menținerii prețurilor competitive în industria energetică românească, dar în primul rând cu privire la securitatea și continuitatea în alimentare”.
Citește și: Lucrările la gazoductul BRUA pot fi începute. Faza I are ca termen sfârşitul anului 2019