Propunerea vine pe fondul presiunii în creştere la care este supus guvernul de coaliţie german de a restricţiona migraţia ilegală în urma unui atac mortal cu cuţit la Solingen, cu legături cu Statul Islamic, incident care a alimentat opoziţia de dreapta şi criticile faţă de politicile Berlinului în domeniul migraţiei.
Joachim Stamp, reprezentantul special german pentru acorduri de migraţie, a declarat că UE ar putea să utilizeze facilităţile actuale de azil din Rwanda, care au fost gândite iniţial pentru planul din 2022 al Marii Britanii de a trimite în statul est-african migranţi fără statut legal. Planul britanic a fost abandonat de noul guvern al lui Keir Starmer în iulie.
Conform propunerii lui Joachim Stamp, procedurile de azil în Rwanda ar fi întreprinse sub supervizarea Naţiunilor Unite.
‘În prezent nu avem niciun stat terţ care a venit în întâmpinare, cu excepţia Rwandei’, a declarat el la un podcast al Table Media, publicat joi.
Stamp, membru al partidului liberal FDP din coaliţia de guvernare şi a cărui funcţie este încadrată în Ministerul de Interne, a spus că modelul i-ar viza în mod precis pe refugiaţii care intră pe la graniţele de est ale UE.
‘Sugestia mea ar fi să ne concentrăm pe acest grup. Este vorba despre aproximativ 10.000 de persoane pe an’, a explicat el, respingând propuneri ale opoziţiei conservatoare ca acest model să li se aplice tuturor refugiaţilor.
Stamp a mai spus că Rwanda şi-a exprimat în mod public disponibilitatea de a continua implementarea modelului.
În plus, el a sugerat eliminarea aşa-numitului ‘element de conexiune’ din noul Sistem European Comun de Azil (CEAS), care prevede în prezent ca procedurile externe de azil să fie întreprinse în ţări unde solicitantul de azil are o conexiune socială.
Uniunea Europeana a convenit în decembrie noi reguli pentru a gestiona sosirile nereglementate de solicitanţi de azil şi migranţi, după aproape un deceniu de dispute pe acest subiect. Acordul ar putea intra deplin în vigoare spre sfârşitul lui 2025