Comisarul Thyssen: Angajarea scăzută în muncă a femeilor produce pierderi de 370 de miliarde de euro anual

Economica.net
10 04. 2019
femeie_765858766_04803500

Oficialul european a participat la Bucureşti la prima zi a reuniunii miniştrilor Muncii din statele UE, eveniment organizat în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE.

„În ultimele decenii, Uniunea Europeană a obţinut o serie de progrese în domeniul egalităţii de gen. Egalitatea între bărbaţi şi femei însă nu este o realitate, nici în UE şi nici în afara ei. Femeile sunt subreprezentate pe piaţa muncii, rata de angajare este cu 11,5% mai mică decât în rândul bărbaţilor, diferenţa între salarizarea bărbaţilor şi a femeilor e de 16% în medie în UE. În România, procentul este mult mai bun, de fapt cele mai bune rezultate au fost în România”, a afirmat Marianne Thyssen.

Aceasta s-a declarat nemulţumită şi de nivelul mai mic al pensiilor femeilor în comparaţie cu cel al bărbaţilor.

„În cazul pensiilor, pensiile femeilor sunt cu aproape 40% mai mici decât ale bărbaţilor. Aceste diferenţe sunt întărite de o nouă tendinţă, şi anume apare o suprareprezentare a femeilor în orice formă de muncă atipică. Această situaţie nu numai că este proastă pentru femei, care sunt într-o poziţie mai precară, mai ales la vârste înaintate, dar situaţia este proastă pentru societate în general, pentru că pierderea economică datorată acestor diferenţe se estimează la 370 de miliarde de euro pe an, adică 2,8% din PIB-ul european”, a susţinut comisarul.

Thyssen a enumerat mai multe măsuri adoptate de UE pentru sprijinirea femeilor pe piaţa muncii.

„În noiembrie 2017, pentru prima dată în 20 de ani, instituţiile europene au proclamat Pilonii Europeni al Drepturilor Sociale şi de atunci am avut mai multe iniţiative, printre care Directiva privind Echilibrul dintre Viaţă şi Muncă, care se ocupă de împărţirea inegală a răspunderilor privind îngrijirea între bărbaţi şi femei, Directiva privind Condiţii de Muncă Transparente şi Previzibile, care ajustează regulile la noua lume a muncii şi se asigură că un număr mai mare de lucrători dispun de condiţii de lucru clare, transparente şi demne”, a declarat aceasta.

De asemenea, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă a criticat segregarea profesională a femeilor.

„Lucrătorii în noile forme de muncă sunt adesea femei şi au nevoie de acces şi la protecţie socială, deci avem nevoie de o recomandare pentru a ne asigura că tot mai multe persoane sunt acoperite de sistemul de asigurări sociale. Dincolo de iniţiativele legislative, monitorizăm situaţia socială şi de ocupare a femeilor prin semestrul european. În 2018, opt state membre au primit recomandări pentru îmbunătăţirea participării femeilor pe piaţa muncii. În noiembrie 2017, Comisia Europeană a adoptat şi un plan de acţiune privind reducerea diferenţelor de salarii dintre bărbaţi şi femei. În cooperare cu statele membre, încercăm să combatem cauzele de bază ale situaţiei, prin măsuri cum ar fi combaterea segregării în ocupaţii şi sectoare, eliminarea stereotipurilor şi asigurarea aplicării adecvate a principiului ‘la muncă egală, plată egală'”, a afirmat Marianne Thyssen.

Ea a recomandat ca egalitatea de gen să fie în centrul dezbaterilor privind viitorul Europei.

„Recent, am lansat şi o consultare publică pentru a obţine noi idei pentru viitor, iar din Fondul Social European am investit, din 2014, suma de 2,2 miliarde de euro pentru susţinerea egalităţii de gen. Acum, când desfăşurăm un proces de reflecţie privind viitorul Europei, egalitatea de gen trebuie să fie în centrul dezbaterilor noastre. Este un obiectiv esenţial în cadrul atingerii Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă pentru 2030”, a încheiat comisarul european.