Comisia cere României să dezvolte un nou sistem informatic pentru monitorizarea circulaţiei produselor accizabile. Riscăm infringement

Economica.net
27 11. 2019
european_commission1_1_14989700

Potrivit Comisiei, normele UE (în principal Directiva 2008/118/CE a Consiliului) permit produselor accizabile să circule în regim de amânare a plăţii accizelor, cu condiţia ca documentele electronice să fie prelucrate în mod corespunzător în statele membre de expediere şi de sosire. De asemenea, sistemul informatic le permite statelor membre să comunice informaţii cu privire la operatorii autorizaţi să pună în circulaţie astfel de produse şi să coopereze între ele pentru a combate frauda.

„România utilizează deja o versiune perimată a sistemului informatic şi nu a luat măsurile necesare pentru a utiliza noua versiune”, susţine Comisia. Faptul că România nu a acţionat în timp util ar putea avea consecinţe grave asupra pieţei interne, deoarece produsele accizabile nu ar fi autorizate să circule, în mod normal, către sau dinspre România decât odată ce acciza a fost achitată în mod corespunzător. Aceasta poate afecta, de asemenea, toate celelalte state membre care au nevoie să trimită şi să primească informaţii administrative din România.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române, subliniază Executivul comunitar.

Separat, Comisia Europeană a decis miercuri să trimită României o altă scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea în aplicare în mod corect a normelor UE (Directiva 2006/112/CE a Consiliului) privind tratamentul TVA aplicat obiectelor second-hand care conţin metale preţioase sau pietre preţioase.

Dreptul Uniunii prevede o schemă specială de TVA destinată facilitării comerţului de bunuri de consum de ocazie în ceea ce priveşte aceste obiecte. Normele din România exclud toate obiectele second-hand care conţin metale preţioase, pietre preţioase sau pietre semipreţioase de la regimul special de TVA şi creează dificultăţi pentru întreprinderile din acest sector.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române, subliniază Executivul comunitar.