Comisia de Integritate a votat excluderea din PSD a lui Mircea Geoană

Economica.net
13 11. 2011

Preşedintele CNAIM a PSD, Dan Şova, a anunţat oficial decizia Comisiei de a recomanda CExN al formaţiunii excluderea lui Mircea Geoană din partid, precizând că preşedintele Senatului nu a anunţat că va participa la şedinţa de duminică a acestui for.

Şova a afirmat, după şedinţa Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD, că în conformitate cu prevederile Statutului, Comisia a luat decizia de a propune Comitetului Executiv al PSD excluderea lui Mircea Geoană din PSD.

Şova a precizat că, potrivit Statutului PSD, Comisia analizează faptele, eventualele încălcări ale Statutului şi stabileşte care sunt sancţiunile care pot fi aplicate.

Vom înainta Hotărârea CNAIM Comitetului Executiv al PSD, care este organul executiv politic suprem, şi care se va pronunţa în această cauză„, a declarat el.

Întrebat ce i s-a reproşat, exact, lui Mircea Geoană, Şova a răspuns: „E o chestiune internă”.

În momentul în care Mircea Geoană a ajuns la sediul PSD şi a ţinut o scurtă declaraţie de presă înainte de a intra în şedina CNAIM, un membru al Comisiei a ieşit din sediu şi a anunţat că s-a decis excluderea lui Geoană din PSD.

Membrul Comisiei s-a recomandat Mariana Negoiţă şi s-a declarat revoltată de faptul că decizia s-a luat fără ca Geoană să fie audiat.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă organizată înainte şedinţei Comisiei de Integritate a PSD, că va participa la întâlnirea acestui for, deşi ceruse recuzarea lui Dan Şova.

El a precizat că va merge la Comisia de integritate, nu pentru dorinţa de a participa la discuţii fără finalitate, acest for având doar dreptul de a face recomandări, ci pentru a arăta că nu din partea sa vine dorinţa de a arunca partidul şi opoziţia în incertitudine.

Comisia Naţională de Arbitraj şi Integritate Morală (CNAIM) a PSD a fost sesizată marţi de către preşedintele PSD, Victor Ponta, în legătură cu posibile încălcări ale Statutului de către Mircea Geoană, după ce BPN decisese înlocuirea acestuia din fruntea Senatului, iar acesta a respins hotărârea.

Comisia este formată din nouă membri aleşi direct de Congres, la lucrări participând şi câte un reprezentant al fiecărei filiale judeţene. Preşedintele comisiei este senatorul Dan Şova.

Geoană a declarat, vineri, că participă la şedinţa Comisiei dacă Şova, pe care l-a acuzat că s-a antepronunţat în cazul său, va fi recuzat. Şova a răspuns că solicitarea lui Mircea Geoană privind recuzarea nu are acoperire în Statutul PSD. De asemenea, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, că Dan Şova nu poate fi recuzat de la conducerea Comisiei de Integritate a PSD, aşa cum a cerut Geoană, întrucât este o funcţie pe care o ocupă în urma unui congres.

Ponta a anticipat că Mircea Geoană va fi exclus din partid. El a declarat, joi, că „în PSD, luni, lucrurile sunt foarte clare, Mircea Geoană probabil va plăti pentru ceea ce a făcut”. Întrebat dacă aceasta înseamnă că va fi exclus din PSD, Ponta a răspuns: „Probabil că da. Şi USL-ul ştie cu un an înainte de alegeri pe cine se bazează în bătălia cumplită de la anul

De altfel, aproape toţi liderii social-democraţi şi reprezentanţii organizaţiilor judeţene ale PSD care s-au pronunţat pe subiect au anunţat că susţin decizia BPN de înlocuire a lui Geoană de la şefia Senatului şi că acesta trebuie sancţionat pentru că nu a respectat decizia.

Printre organizaţiile judeţene care s-au pronunţat împotriva lui Geoană se numără cele din Prahova, Maramureş, Arad, Suceava, Mureş, Braşov, Vaslui.

Social-democraţii care s-au pronunţat împotriva lui Micea Geoană sunt Victor Ponta, Liviu Dragnea, Olguţa Vasilescu, Corina Creţu, Valeriu Zgonea, alături de o serie de deputaţi şi senatori social-democraţi.

Au existat reprezentanţi ai PSD care au avut poziţii mai nuanţate. Ion Iliescu şi Adrian Năstase au susţinut, marţi la prânz, că PSD nu va mai solicita revocarea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, întrucât partidul riscă să piardă şefia Senatului.

Ulterior, preşedintele PSD a declarat, pentru MEDIAFAX, că Adrian Năstase şi Ion Iliescu au exprimat opinii personale când au afirmat că PSD nu va insista pentru revocarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, decizia partidului fiind alta.

Statutul PSD prevede că hotărârile Comisiei Naţionale de Arbitraj şi Integritate Morală pot fi contestate doar la Congres, singura cale de atac pe care o are Mircea Geoană, în eventualitatea unei sancţiuni a comisiei, la şedinţa care va avea loc duminică.

Statutar, în cazul lui Mircea Geoană, o eventuală sancţionare cu excluderea din partid poate fi luată de biroul organizaţiei din care acesta face parte, PSD Dolj.

Dacă Geoană ar fi avut funcţii într-una din structurile de conducere locale sau naţionale ale partidului, excluderea sa ar fi fost de competenţa organului ierarhic superior.

Totuşi, în Statut există o prevedere, la art. 161 alin (i), care conferă Biroului Permanent Naţional prerogative în ceea ce priveşte excluderea din partid în cazuri considerate excepţionale.

Astfel, pentru încălcări grave aduse Statutului sau prejudicii majore aduse PSD, sancţionarea cu excluderea din partid, a oricărui membru, poate fi decisă de Biroul Permanent, cu două treimi din voturilor membrilor săi de drept.

O altă sancţiune pe care ar putea-o primi Mircea Geoană este retragerea sprijinului politic pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în conformitate cu art. 31 alin (c) din Statut. O astfel de decizie poate fi propusă de biroul organizaţiei din care face parte membrul respectiv şi aprobată prin hotărâre a BPN sau poate fi propusă de BPN, în situaţii excepţionale, şi aprobată de Comitetul Executiv.

Un precedent în ceea ce priveşte prerogativa BPN de a dicta excluderi din PSD s-a înregistrat în cazul senatorului Ion Toma. Acesta a fost exclus printr-un vot al BPN, fără ca decizia să mai treacă pe la organizaţia judeţeană Olt.

Deciziile de sancţionare ale membrilor PSD, hotărâte de CNAIM, se prezintă Comitetului Executiv Naţional.