Agenţia Mediafax a solicitat Comisiei de la Veneţia să precizeze în ce măsură va putea pune la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti un punct de vedere asupra proiectului de revizuire a Constituţiei în luna octombrie, cum anunţaseră liderii USL.
„În urma vizitei reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia la Bucureşti, în iulie, s-a stabilit ca autorităţile române să prezinte o nouă variantă de revizuire a Constituţiei înainte de sfârşitul lunii septembrie. Comisia de la Veneţia, ţin să subliniez, a dorit să studieze varianta existentă în luna iulie, dar Comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei a cerut mai mult timp pentru modificări. Suntem încă în aşteptarea acestui proiect”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei de la Veneţia, Tatiana Mychelova.
De la momentul adoptării în Comisia de revizuire a Constituţiei a proiectului de modificare a legii fundamentale, activitatea acestui for a fost suspendată.
Iniţiativa de modificare a Constituţiei a fost transmisă Consiliului Legislativ, care a prezentat la începutul lunii iulie un aviz cu o serie de observaţii aduse proiectului. Ulterior, propunerea de revizuire împreună cu avizul Consiliului Legislativ urma să intre în dezbaterea comisiei parlamentare, iar forma finală să fie transmisă spre analiză Curţii Constituţionale.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declara în debutul sesiunii parlamentare de toamnă, pe 2 septembrie, că una dintre priorităţile legislative importante ale acestei Camere este adoptarea „cel târziu în luna decembrie” a propunerii legislative privind revizuirea Constituţiei.
Antonescu menţiona că în actuala sesiune parlamentară Comisia specială comună a celor două Camere ale Parlamentului referitoare la revizuirea Constituţiei îşi va continua activitatea pentru a elabora, în baza observaţiilor emise de Consiliul Legislativ, forma definitivă a propunerii de revizuire a Constituţiei, care, potrivit normelor procedurale constituţionale, va fi transmisă Curţii Constituţionale în vederea avizării.
„În ceea ce priveşte proiectul de modificare a Constituţiei, el rămâne pe agendă, el rămâne subiect de discuţie. Avem în octombrie opinia finalizată şi oficială a Comisiei de la Veneţia”, mai afirma Antonescu.
Premierul Victor Ponta declara pe 30 august, în debutul unui BPN reunit la Mamaia, că proiectul Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă o reformă de care era nevoie a sistemului politic şi constituţional, iar Comisia de la Veneţia îşi va prezenta punctul de vedere în această toamnă pe proiectul de revizuire.
„Din punctul meu de vedere, modul în care s-au finalizat lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei reprezintă într-adevăr o reformă de care aveam nevoie a sistemului poiltic, a sistemului contituţional, şi în această toamnă o să primim toate punctele de vedere de la Comisia de la Veneţia, de la partenerii internaţionali în aşa fel încât anul viitor, în orice moment, putem să mergem la referendum pentru modificarea Constituţiei”, a spus Ponta