„Nu avem un standard european comun privind definirea căsătoriei. În multe ţări, căsătoria este între bărbat şi femeie, la fel şi în România, prin Codul civil. În alte ţări, căsătoria dintre homosexuali este permisă. Noi, la Comisia de la Veneţia, nu am avut de a face cu această situaţie, dar trebuie să ne bazăm pe standarde europene. În alte cazuri, am spus că există o marjă a ţărilor de a decide la această întrebare, dar trebuie să respecte deciziile CEDO. Potrivit acestora, este necesar să fie respectat principiul nediscriminării, ceea ce înseamnă că în majoritatea ţărilor va fi nevoie să fie legiferat cel puţin un parteneriat pentru persoane de acelaşi sex, dacă nu sunt permise căsătoriile”, a afirmat Markert, la Palatul Cotroceni, unde participă la o conferinţă internaţională.
Coaliţia pentru Familie solicită Parlamentului să respingă cererea de consultare a Comisiei de la Veneţia şi să reia procedurile de adoptare a propunerii legislative de revizuire a Legii fundamentale cu privire la articolul 48 (1) – Familia.
Precizările au fost făcute în contextul în care 48 de organizaţii ale societăţii civile au solicitat, joi, şefului statului şi preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să consulte Comisia de la Veneţia pentru Democraţie prin Lege pe tema propunerii legislative ‘pentru restrângerea definiţiei familiei în Constituţie’.